Спас Русев е съсед на сър Мик Джагър


Спас Русев е съсед на сър Мик Джагър
06-04-2018 10:59

 

От списание СПРИНТ
Текст: Ростислав Русев

Снимки: Тони Тончев и www.mustique-island.com

Босът на Левски – от острова на съкровищата до село Рударци

 

Собственикът на футболния Левски знае „две и двеста”.  Спас Русев си е „пил ракията” с кралски особи, но няма проблем да го видите и в пернишкото село Рударци. Стъпи ли в България, бърза да иде при мама и татко. Едрият бизнесмен живее основно в Лондон, недалеч от стадиона на друга негова синя футболна любов – Челси. Често е във ВИП ложата на „Стамфорд Бридж”, за която има карта.

Русев обаче живее и на Карибите, в едно от най-най-най-елитните места в света. Остров Мюстик е частен и е в държавицата Сейнт Винсънт и Гренадини на Малките Антилски острови, недалеч от Ямайка.


Парче земя като една човешка длан – 5,7 на 2,2 км. Но на ред мега-ултра-хиперзвезди по-голяма тя не им е нужна.


Там вили притежават едва 47 човека освен Русев. Сред тях – сър Мик Джагър, Брайън Адамс и Томи Хилфигер. Веднъж елитният дизайнер каза: „Чарът на Мюстик е в неговото противоречие – той е естествен, но и изискан, притежава карибска лекота и манхатънска елегантност. Много е личен, а в същото време тук е лесно да се завържат каквито и да е запознанства”.

Лесно, защото е остров изключително за избрани. Едно от малкото места в света, недостъпни за папараци. Нов собственик влиза само със съгласието на всички останали.


През октомври Русев се появи за откриването на фотоизложбата на Брайън Адамс във Vivacom Art Hall в София и заяви, че лично познава рокидола. Какво ти познанство, те празнуваха заедно Нова година на Мюстик и дори пяха заедно...


Там Русев се отдава на любимия си риболов – гордее се с екземпляри с човешки ръст. Там бизнесменът обича сутрин да играе плажен волейбол, стават здрави битки. С кого?

Вижте, на това островче не е изключено през оградата ви да подаде прическа Кейт Мидълтън и да подвикне: „Комшу, топката на децата да е паднала у вас?”. Обаче ние няма да го разберем. Оттам информация за медиите излиза най-много от втора ръка. Там заможните живеят съвършено спокойно.


Има стотина вили, като ново строителство е напълно забранено. Повечето сгради се дават под наем. Цените? От няколко десетки хиляди долара на седмица до... (тайна). А при продажба? Поне няколко милиона за спретната къщурка, сега една се продава за 14 млн.


Кралица Елизабет ІІ идва три пъти със съпруга си принц Филип. Принц Уилям и Кейт – двойно повече. Бременна в четвъртия месец, херцогинята избра Мюстик да събере сили и хармония преди раждането на първото си дете – принц Джордж. Съпрузите отседнаха във вила с 5 спални, частно кино и басейн на стойност 5 млн. паунда, за която седмичният наем е 19 000. Сутрин двойката играеше плажен волейбол.


Там отдъхваха всеизвестни – Роби Уилямс и Кейт Мос, Бил Гейтс и Лиз Хърли, Хю Грант и Дженифър Лопес, семейство Гинес и Ноел Галахър, а Пол Маккартни прекара медения си месец с Нанси. Любимо място за британската кралска фамилия и за черешките по тортата, наречена английско висше общество.


Ако чуете Русев да споменава Гуинет, да знаете, че е Полтроу – станаха близки покрай принцеса Росарио, бившата съпруга на княз Кирил.


А ако се чудите как така Хилфигер и Брайън Фери се явиха в София през 2010-а за изложбата на нашумелия китайски художник Зенг Фанжи, отговорът е – Мюстик. С две думи: „Комшу, да прескочим до България, правя изложба на Зенг, няма да съжаляваш”. Не точно така, но нещо такова.


В Мюстик покрай лукса е запазена девствената природа. Разрешени са само електромобили – единствен транспорт са количките за голф. Липсва асфалт. Няма кабели и тръби над земята, жиците за електричество са закопани, за да не се нарушава естественият изглед.


Островът е открит през ХV век от испанците. Около 200 години е използван от пирати.


Много прилича на този от „Островът на съкровищата“ – по местоположение, размер, хълмист релеф и форма. Различава се само по климат – Мюстик е здравословно място, встрани е от пътя на ураганите, времето почти винаги е приятно.


Робърт Люис Стивънсън пише, че запазва в тайна острова, защото там още има заровено имане. Повечето жители на Мюстик днес не биха си правили труда да го търсят – златото на капитан Дж. Флинт не им е привлекателно, имат си достатъчно...

 

На Мюстик вили имат богаташи от 17 страни

Мюстик е бил част от Британската империя, а от 1969-а е в състава на Сейнт Винсънт и Гренадините. През 1958-а фамилията Хезъл го продава за 45 хиляди паунда на шотландския барон Колин Тенант. Тогава Мюстик е запуснат – с полуразрушени постройки и шепа колонисти.


Тенант вади бисера от мидата. Започва строителство по законите на екологичното съвършенство. Сградите са императивно ограничени до 114. Наредени са живописни пътища, малко международно летище.


Баронът прави Мюстик убежище от света, но само за избрани. Тенант сватбено подарява 4 хектара земя на принцеса Маргарет, сестра на Елизабет ІІ. Вдигната е кралска резиденция с плаж и градини, копиращи в миниатюра версайските. През 1998-а Маргарет подарява имота за сватбата на своя син лорд Линли, който скоро го продава.


В началото на 70-те Тенант продава бижуто на богаташ от Венецуела, който запазва единството му с природата. От 1979 г. островът е владение на компания, в която влизат притежателите на имоти, богаташи от 17 страни. Съветът на собствениците издава и разрешения за влизане.


Простосмъртното население е от 800 души, заети в обслужващата сфера. Някои вили имат персонал от 30 човека. Личат най-различни сгради – като китайски павилион, италианско палацо, африканска хижа, френски замък, в марокански и индонезийски стил, модерна архитектура. Домовете не бива да бъдат по-високи от дърветата. Всъщност почти няма външни признаци на цивилизация. А се използват най-модерни технологии – за събиране и филтриране на вода, слънчеви батерии за всяка вила.


Има 7 плажа, достъпни само пеш. Три ресторанта, бар „Базил”, два хотела (с 5 и 17 апартамента) и няколко магазина. Храната – местни плодове и зеленчуци, риба и още безброй морски дарове. Малко продукти идват отвън.

По плажовете е забранена появата на дами топлес, а извън тях – и само по бански. Задължително е да се спазва тишина. Нарушителите повече не биват допускани на острова.

За цялата нова история на Мюстик има едно престъпление. През 1998 г. френска богата наследница е намушкана с нож.

Полиция няма. По крайбрежието и около плажовете патрулират британски военни. Останалата охрана е от частни гардове на собствениците и гостите.


Тагове: СПРИНТ, Спас Русев

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ