6 май - Ден на храбростта и българската армия


6 май - Ден на храбростта и българската армия
БГНЕС
06-05-2018 09:27

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на българската армия. Той е официален празник в Република България и професионален на военнослужащите.

 

Денят на храбростта започва да се чества от българската армия още с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 същата година се постановява честването на празника.


През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на българската армия и велик магистър на ордена „За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.


До подписването на Ньойския договор Деня на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г.).


През 20-те години на XX век този празник се обединява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май. От 1931 г. Деня на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предишната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

 

След 1946 г. традицията в честването на празника на /ългарската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г.

 

Великото Народно събрание определя за празник на войската 23 август - деня на решаващите боеве при Шипка. Две години - 1991 и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник.


През 1993 г. с постановление на Министерския съвет 6 май е обявен за Ден на храбростта и българската армия.

 

Честит празник на военнослужещите и на именниците. Днес е и Гергьовден.


Източник: Дарик
Тагове: Герьовден, Ден на българската армия, 6 май

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ