Ските гонят 10 олимпийси квоти

Ските гонят 10 олимпийси квоти
30-11-2017 16:00

Олимпийските игри в Пьончан през февруари и Световната купа по сноуборд в Банско през януари са основните приоритети пред БФСки през тази година. Това заяви президентът на централата Цеко Минев на пресконференция преди началото на сезона.

"Тази година е олимпийска и това е приоритет за нас, както и Световната купа по сноуборд в Банско. Целта ни е да вземем максимален брой квоти за игрите", добави Минев, а големите очаквания на федерацията са свързани с представянето на най-добрите български състезатели по сноуборд - Александра Жекова и Радослав Янков.


Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Минев специална награда - "Приз на МОК". Отличието му се връчва за социалната програма "Научи се да караш ски", в която участват деца в риск.
"Тази година е олимпийска, защото освен зимни игри в Пьончан има и младежки олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). Освен квотите на Жекова и Янков, са сигурни и щафетите по биатлон за мъже и жени. Очакваме около 20 български спортисти да участват в Пьончан, а делегацията ще бъде от около 40-42 души", заяви Горанов.

 

"Изключително е приятно, когато целите на ММС съвпадат с тези на федерацията. Радостното е, че в последните години българските ски намериха правилната вакса и това води до голям интерес от децата към спорта", заяви главният секретар на Министерството на младежта и спортаМарков.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев разкри, че очакванията на федерацията са за около 10 квоти за олимпиадата в Пьончан 2018. "Очаква ни един вълнуващ сезон. Очакваме около 10 квоти за игрите", каза Бобев.

Освен квотите на Александра Жекова и Радослав Янков, в сноуборда шанс има и Теодора Пенчева. В алпийските ски за участие в Пьончан може би ще се класират Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова, в ски-бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антонио Григорова и Нанси Окоро, в ски-скока - Владимир Зографски и Никола Чонгаров - ски-крос.

"Надяваме се Зографски да покаже своя потенциал този сезон. Чонгаров участва в нова за него дисциплина и ще участват на шест старта от Световната купа през декември", добави Бобев.
Алберт Попов е имал травма на глезена на левия крак, но вече е в Скандинавия за участие на Европейски купи.

Старши треньор на Зографски от тази година е Матиас Жупан от Словения, сребърен медалист от олимпиадата в Калгари 1988. Колко български участници ще има на олимпиадата в Пьончан ще стане ясно след средата на януари догодина.

 

Снимка: lap.bg


Тагове: Сноуборд, Александра Жекова, Радослав Янков, Ски, БФСки, Зимна олимпиада 2018

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Съгласен съм Отказ