Федерацията по шахмат изпрати писмо до спортния министър


Федерацията по шахмат изпрати писмо до спортния министър
08-08-2018 14:43

Точно 12 месеца, след като й бе отнет лицензът, българската федерация по шахмат изпрати отворено писмо до министъра на спорта, в което се казва:

Уважаеми господин министър,

Преди година Комисията по лицензиране към оглавяваното от Вас министерство взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат. Опитите Ви да администрирате и управлявате този спорт не бяха успешни и доведоха организираният български шахмат пред разруха. Факт е, че изявени български шахматисти вече са картотекирани за други страни. Факт е и, че България е със замразено участие в Международната федерация по шахмат (FIDE).

През месец октомври предстои FIDE да избере нов президент. Това е възможност за възстановяване както на правата на организираното шахматно движение у нас, така и за изчистване имиджа на България в този спорт.

55 клуба от цялата страна, въпреки липсата на лицензирана федерация, изразиха с декларация своята подкрепа за кандидатурата за президент на FIDE на Аркадий Дворкович. В негово лице и това на екипа му те виждат шанс за промяна. Кандидатурата на Аркадий Дворкович е подкрепена в международен план от федерациите на редица страни, както и от Асоциацията на шахматните професионалисти (АСР) с президент гросмайстор Емил Сутовски.

Първите ходове са направени. Следват Вашите, господин министър! Заявете Вашата държавническа позиция открито и категорично, съобразявайки се с волята на българската шахматна общественост!

Покана от Вас към г-н Аркадий Дворкович да посети страната ни преди Конгреса на FIDE ще е ясен знак за желанието на България и ключов момент в стъпките за разрешаването на проблемите в организираното шахматно движение у нас. Всякакви други действия вредят и задълбочават кризата с българския шахмат в национален и международен план. Противоречиви и будещи негодувание са действията на президента на БФШ 1928, който води лобистки разговори с Кирсан Илюмжинов и екипа на Георгиос Макропулос, без да са му делегирани такива права от членовете на Федерацията, която представлява.

Господин министър, Вашите точни, навременни и категорични ходове могат да върнат авторитета на България в световното шахматно семейство. Убеден съм, че и Вашето желание е такова и ще предприемете последващите действия!

Писмото е подписано от Васил Андонов, Член на Управителните съвети на БФШ и БФШ 1928 в оставка и народен представител


Тагове: Българска федерация по шахмат, писмо

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ