Путин пуска руските спортисти на олимпиадата


06-12-2017 23:44

Владимир Путин обяви, че няма да прави пречки на руски спортисти да участват в зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари 2018 г., информират агенциите ТАСС и "РИА новости".

Вчера Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на Русия участие в Пьончан, но отделни състезатели могат да стартират, макар и под неутрален флаг. Стига да имат чисто от допинг минало и настояще.

Прокраднаха се информации за бойкот от страна на санкционираната държава, но руският президент ги опроверга.

"Донякъде сами сме си виновни за тази ситуация. Дадохме повод на някои хора да се възползват не напълно честно, меко казано", каза Владимир Путин.

В последните години стана ясно, че над 1000 руски олимпийци от "Сочи 2014" са се допингирали, а положителните проби, дадени по време на игрите, са прикривани и подменяни, като за целта са правени операции с агенти от службите. МОК отне доста медали и пренареди класирания.

Все пак Путин отбеляза със задоволство, че в доклада на специалната комисия на МОК никъде не се казва, че е доказано участие на държавата в мащабната допинг афера.

"Няма да правим никакъв бойкот, няма да създаваме прички на нашите спортисти да участват в лично качество, добави Путин. - Някои спортисти, каквито аз познавам и лично, се готвят за тези игри през цялата си кариера. Поради което няма как да ги спрем или да създаваме условия за пречки."

Той допълни, че в Москва ще се запознаят в детайли с решението на МОК по отношение на правилата, които трябва да спазват руските спортисти. Русия трябва официално да оповести становището си на 12 декември, когато има заседание на олимпийския комитет на страната.

А МОК тепърва трябва да прецизира статута на руските спортисти, които бъдат допуснати до Пьончан. В момента ситуацията е "висяща". Засега е ясно, че руснаците няма да представляват родината си, ще стартират под флага на МОК и няма да се изпълнява руския химн. Знамето на Русия изобщо няма да присъства на игрите, има спусната забрана и за акредитации на официални лица.

Всичко останало обаче е в "облаците". За това призна и шефът на МОК Томас Бах. Засега статутът на руснаците в Южна Корея е Olympic Athlete from Russia. Не е изключено формулировката да се промени.

Много интересен, например, е казусът с хокеистите. Този спорт е №1 в Русия заедно с футбола, а Сборная е водеща сила и винаги е фаворит за титлата или поне за призовата тройка. Ако 20-ина руски хокеисти докажат, че са чисти от допинг и придобият права да обуят кънките в Пьончан, как ще се нарича техният тим?

Върху това обърна внимание шефът на Международната федерация по хокей на лед Рене Фазел. Той поясни, че МОК тепърва ще трябва да се произнесе по хокейния казус.

Засега поне е ясно, че руснаците ще могат да живеят в олимпийското село. Там те ще бъдат третирани като един отбор.


Тагове: Владимир Путин, Русия, МОК, зимни олимпийски игри Пьончан

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ