Шампиони поискаха пожизнени премии


Шампиони поискаха пожизнени премии
03-10-2018 20:47

Над 1500 наши световни и европейски шампиони и медалисти излязоха с открито писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и до всички представители в 44-ото народно събрание, с което настояват за достойно отношение на държавата спрямо техните успехи. Те поискаха месечни пожизнени премии по подобие на олимпийските медалисти. Както се знае, скоро ще бъде гласуван новият закон за спорта, но техните предложения не са били приети. Сега те настояват този въпрос да бъде дискутиран в пленарна зала. Шампионите заявиха, че са писали до институциите, но не им е било обърнато внимание.

Ето и част от писмото: "Считаме, че световните и европейски шампиони и медалисти също имат голям принос за издигане авторитета на България. Трикратни и многократни световни и европейски шампиони и медалисти не получават нищо. Тези заслужили спортисти, заради успехите на които българското знаме се е издигало по цял свят, несправедливо са лишени от социалните придобивки, предвидени за техните колеги като пожизнени месечни премии. Има и друга несправедливост при сегашния режим на премиране – деленето на спортовете на олимпийски и неолимпийски, което е обусловено от международната конюнктура. Ярък пример за това е художествената гимнастика, която сравнително неотдавна стана олимпийски спорт. Не е справедливо трикратни абсолютни световни шампионки, както и голям брой световни шампионки, както и многото световни шампионки от годините на най-големите успехи на България, да не получават нищо, само защото когато са носели слава на България, спортът им не е бил олимпийски.

Множество български световни и европейски шампиони са принудени да работят в чужбина, поради липса на възможности за реализация в България. Те и семействата им трайно остават в чужбина и там развиват за чужди държави традиционно силни български спортове. Така например българи създадоха акробатиката на най-развитите западни страни, треньорки по художествена гимнастика подготвят националните отбори на редица развити страни. Това е износ на национален капитал! Стимулиране връщането им в България ще бъде стъпка за подпомагане преодоляването на демографската криза у нас.

За съжаление има голям брой световни и европейски шампиони и медалисти са оставени на дъното на социалната стълбица, оставени без доходи, без средства за лекарства и нормално съществуване. Някои си отидоха от този свят дори без пари за погребение. Това никоя друга държава не го допуска за шампиони от световния елит! Съдбите на тези хора по никакъв начин не стимулират младите хора към занимания със спорт.

Учредяването на премиите за световните и европейски шампиони и медалисти и техните треньори ще бъде силен стимул за децата и младежите да се занимават активно със спорт, да се стремят и те да постигнат спортни резултати на световно ниво. Това ще намали агресията у подрастващите, употребата на алкохол, цигари и наркотици."

На 26.09.2018 година се проведе заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, на което, за съжаление, предложението не беше прието. Считаме, че за този негативен резултат решаваща роля изигра справка на Министерството на младежта и спорта за необходимото финансиране. По наши изчисления в тази справка необходимите средства са завишени двойно и малко повече. Освен това в нея се твърди, че през годините необходимите средства ще се увеличават с някакви стряскащи цифри. В това няма никаква логика – за съжаление в България живите ни световни и европейски шампиони и медалисти и техните треньори само ще намаляват! Считаме, че тази справка е въвела в заблуждение депутатите от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Не вярваме това да е умишлено – времето за изготвяне беше много малко, статистиките не се поддържат актуални, но резултатът за нас е несправедливо негативен.′


Тагове: световни шампиони, европейски шампиони, пожизнени премии

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ