Парламентът почти прие промените в закона за спорта


Парламентът почти прие промените в закона за спорта
Тони Тончев/S-Media
04-10-2018 17:20

В началото на пленарната седмица депутатите ще обсъдят окончателното гласуване на новия закон за спорта. Той предвижда спортните клубове да могат да се регистрират като търговски дружества.

 

В седмичната програма на парламента е и изборът на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Единствената кандидатура на съдия Красимир Влахов, издигнат от управляващите, ще бъде гласувана в петък.

 

Промените в закона за физическото възпитание и спорта, внесени от правителството, предвиждат възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения, общинска или държавна собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само за спортен клуб, федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за обществено полезна дейност.

 

Спортните клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньори, за да бъдат вписани в регистъра на спортните федерации.

Новата уредба на спортните федерации предвижда издаването на безсрочен спортен лиценз от министъра на младежта и спорта и засилен последващ контрол върху федерациите, притежаващи лицензи. Предвидено е финансиране с публични средства да могат да получават само федерации, които имат не по-малко от 20 членове.


Тагове: Закон за спорта, промени, приемане, Парламент, Народно събрание

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ