Децата на олимпийските медалисти ще наследяват премиите им


Децата на олимпийските медалисти ще наследяват премиите им
09-10-2018 09:21

Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 г., беше окончателно приета на второ четене от парламента. Това съобщи инициаторът за промяната д-р Даниела Дариткова.

Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност. С промяната се въвежда регламент за унаследяването й и тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт. Дариткова обясни повода да приеме законодателната инициатива след внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца-сираци - Милен Добрев и Величко Чолаков, който е от Смолян, а семейството му са й пациенти.

Провела е и среща с инициативен комитет от Фейсбук групата "Заедно за децата на шампионите", които апелирали за помощ. Първоначално внесохме проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта, конкретно в тази насока. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна програма на този закон. Отново внесените предложения бяха приети при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък миналата седмица, обясни д-р Дариткова. Децата на починалите олимпийски медалисти ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи.


Тагове: олимпийски шампиони, деца, премии, наследяване

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ