Шахматна изложба ще гостува в НСА


Шахматна изложба ще гостува в НСА
10-10-2018 17:00

Шахматната игра, пресъздадена през въображението на художника Роман Гуманюк, ще представи предстоящата изложба „Български гамбит“.

 

Събитието се организира от фондация „Арт Спорт Талант“ и художествена галерия „ЛИК“ под патронажа на Национална спортна академия „Васил Левски“ и по повод 85-ата годишнина от провеждането на Първия индивидуален шампионат по шахмат в България.

 

Официалното откриване на изложбата е на 11 октомври 2018 г. в галерия „ЛИК“ от 18 ч., а от 18 октомври част от картините ще гостуват в Национална спортна академия „Васил Левски“.

 

В момента четири от творбите на Роман Гуманюк могат да се видят в Читалнята на НСА (Ректорат, партерен етаж).

 

Авторските творби на Роман Гуманюк - серия от живописни миниатюри и платна - разкриват пред зрителите удивителния свят на древната игра. Експозицията  включва около 40  шахматни  композиции, създадени от художника в различни години, в България и по света.

 

Това е поредната изложба на автора, посветена на най-интелектуалния спорт. През 2014 г. по повод  90-годишнината на ФИДЕ, шахматната федерация на Киргизстан и нейният президент Мирлан Турпанов откриват първата самостоятелна експозиция на Роман Гуманюк в столицата на страната - Бишкек. В България художникът прави поредица от изложби на тази имплицитна тема, които са експонирани в София и Хасково.

 

Настоящата изложба е уникална и с това, че допринася за популяризирането на шахматната игра чрез визуалното изкуство. С експонирането на творбите в Национална спортна академия тя става първото висше училище в България, което ще бъде домакин на тази тематична експозиция. Аспект - важен не само за всички, които се интересуват от шахмата, а също и за онези, които се занимават с изучаването и развитието на тази игра, съчетаваща елементи на наука, спорт и изкуство.

 

Художникът Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан. Той работи в различни жанрове и с богат набор от техники. До момента има 30 ­самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI-то Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.


Тагове: Шахмат, НСА

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ