Премии за призьорите от Буенос Айрес


Премии за призьорите от Буенос Айрес
Ивелин Солаков
20-10-2018 18:44

Призьорите от България в смесените отборни състезания на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес също ще получат премии от Министерството на спорта. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев в профила си във "Фейсбук".

 

Българските спортисти записаха най-доброто си представяне на младежка Олимпиада, като спечелиха 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала, от които четири отличия (3 златни и 1 сребърно) в смесени отборни състезания с атлети от други националности.

 

"Новата вълна атлети в българския спорт настъпва :) Завършиха най-успешните за България Младежки олимпийски игри! Българските спортисти заслужават само суперлативи за представянето си в Буенос Айрес. В Аржентина изпратихме 24 атлета , които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Толкова, колкото от всички младежки игри проведени до момента. И за да са съвсем ясни нещата е необходимо да се знае, че квотите за участие в тези олимпийски игри се печелят далеч по-трудно от тези за същинската Олимпиада", написа Красен Кралев.

 

"За призьорите в индивидуалните състезания са предвидени премии по "Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от министерството на младежта и спорта за постигнати през 2018 г. призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени и летни младежки олимпийски игри".

 

Поради изключителното представяне обаче, за "Постигнати изключителни спортни резултати, които утвърждават авторитета на българския спорт в световен мащаб и издигат престижа на Република България", премиите за медалистите ще бъдат увеличени, като такива ще получат и тези, взели отличия в отборните състезания. Медалистите в индивидуалните състезания ще получат по 15 000 лв. за спечелен медал, а отличията спечелени в отборните смесени състезания с атлети от различни националности ще бъдат премирани с по 10 000 лв.", написа Кралев.

 

Шампиони за България станаха лекоатлетката Александра Начева на троен скок и акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров на смесени двойки. Вицешампиони са щангистът Христо Христов и състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев в леката атлетика, а с бронз се окичиха Галя Шатова във вдигането на тежести и Едмонд Назарян в борбата.

 

В отборните смесени състезания с атлети от различни националности титли взеха още стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров, а Адриан Андреев заслужи сребро на двойки в тениса.


Тагове: Младежки олимпийски игри Буенос Айрес 2018, ММС, Красен Кралев

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ