Анулираха победа на алпиец заради кислородна маска


Анулираха победа на алпиец заради кислородна маска
Gulliver Photos/Getty Images
10-01-2019 16:23

Международната федерация по ски (ФИС) лиши германския състезател Щефан Луитц от първата му победа за Световната купа заради нарушаване на антидопинговите правила.

Наказанието е заради непозволено използване на кислородна маска по време на гигантския слалом в Бийвър Крийк (САЩ) на 2 декември, когато той записа първа победа в кариерата си за Световната купа.

От ФИС уточниха, че Луитц е лишен от победата си, от наградния фонд в размер на 45 хиляди швейцарски франка и от спечелените 100 точки за СК, но няма друго наказание.

Състезавайки се на надморска височина от 3125 метра Луитц използва кислородната маска между двата манша на гигантския слалом, след което победи Марсел Хиршер. ФИС присъжда победата на австриеца.

Използването на кислородни маски не е забранено от Международната антидопингова агенция (WADA), но според антидопинговите правила на ФИС тези маски не могат да бъдат използвани на състезателните обекти, а при подобен случай "резултатите, постигнати след използване на оборудването, автоматично ще бъдат анулирани”.

Луитц и германската федерация по ски могат да обжалват санкцията пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.


Тагове: Световна купа, Ски алпийски дисциплини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ