Жорди Бертомеу, президент на Евролигата: Вратите за България са винаги отворени


Жорди Бертомеу, президент на Евролигата: Вратите за България са винаги отворени
Снимки: euroleague.net
21-01-2019 15:56

Мечта за мнозина. Да играеш на най-високата сцена в Европа.Това е турнирът Евролига. Наричат го баскетболният еквивалент на футболната Шампионска лига. Зрелище. Българските клубове не смеят и да мечтаят за участие. Поне засега.59-годишният испанец Жорди Бертомеу дърпа конците в организацията, администрираща Евролигата и Еврокъп. Добре смазан механизъм, който вече 18 години привлича феновете.Каталунецът с готовност откликна на въпросите на „Спринт”.

 

- Г-н Бертомеу, тъй като това е първото ви интервю за българската аудитория, къде виждате нашия баскетбол на европейската карта?

- България имаше участие във втория ни по сила турнир Еврокъп, основно представяна от дългогодишния шампион на страната „Лукойл Академик”. След това нямаше български представител в нашите турнири, тъй като различните проекти не изпълниха необходимите изисквания. Интересът към баскетбола наистина съществува в страната. Мачовете от двата ни турнира се излъчват всяка седмица от нашия телевизионен партньор MTel (MaxSport), но все още липсва тази точка на пречупване, за да направите крачка напред и да засилите позициите си на европейската баскетболна карта. Сигурен съм, че ако клубовете започнат да развиват солидни проекти, подкрепени от една здрава структура във вътрешното първенство, могат да излъчват ежегодно участници в най-добрите европейски турнири.

 

- Имаше ли е момент, в който някой български клуб да е бил наистина близо до Евролигата? „Лукойл Академик” игра в квалификационния турнир преди години...

- Възможността съществуваше, тъй като български отбор участваше в Еврокъп, а шампионът там получава място в Евролигата или чрез спечелване на квафикациите, които организирахме тогава. Сега ситуацията се промени малко, тъй като квалификационен турнир вече не се организира и влизането би било чрез Еврокъп. Всъщност анализираме различни предложения, за да направим влизането в Евролигата от Еврокъп по-достъпно в близко бъдеще. От друга страна, заради преструктурирането на нашите турнири, намалихме участниците и в Евролигата, и в Еврокъп, а това прави участието по-трудно. Все пак, вратите ни са винаги отворени.

 

- Как бихте описали ролята на Евролигата за развитието на европейския баскетбол?

- Може да прозвучи малко претенциозно, но ако погледнем реално на думата, която описва нашата роля, то тя би била „фундаментална”. Турнирите Turkish Airlines Евролига и 7DAYS Еврокъп са двете най-важни състезания в европейския клубен баскетбол, а признанието идва и от феновете. Нашите турнири бележат ежегодно развитие по всички показатели - посещаемост, аудитория в традиционните и социалните медии, приходи и най-важното - носят на феновете атрактивен продукт всяка седмица. Въпреки това Евролигата не представлява само турнирите, които организираме. През 2012 г. основахме програмата за корпоративна социална отговорност, „One Team” , за да постигнем реално социално въздействие върху общността. Достигнахме до 16 000 участици, организираме образователна програма... Също така, в сътрудничество с престижния литовски университет „Витаутас Магнус” правим магистърска програма за спортен мениджмънт.

 

- Какво в Евролигата се промени най-много през годините?

- Предпочитам да кажа, че нещата не са се променили, а развили. От 2000 г. насам променихме почти всичко, освен фундаменталното условие - да съберем най-добрите отбори на континент в нашите турнири. Бих отбелязал два съществени момента. Първо, през 2000 г. най-важните клубове и европейски лиги се решиха на тотално иновативен проект и създадоха нов паневропейски турнир по частен модел. Второ, през 2015 г., когато заедно с клубовете създадохме революционен съвместен проект с гиганта WME/IMG, за да моделираме нашите турнири и да има истинска Европейска лига с най-добрите отбори.

 

- Кои са най-важните аспекти, на които се базира турнирът?

- Елит, съставен от най-добрите отбори, играчи, треньори и съдии на континента. И страст, емоцията на феновете -  атмосферата, на която всеки може да стане свидетел по време на мачовете, е неподражаема.

 

 

-  Как бихте описал горещата тема с дискусията между Евролигата и ФИБА?

- С думите, че сме в готовност. Всички знаят, че конфликтът започна, когато ФИБА обяви новия си квалификационен формат, който е по време на календара за традиционните клубни турнири и наруши съществуващото разбирателство между нас. Ние ясно отбелязахме, че няма да променяме календара си. И смятаме точно един от основните ни принципи – уважението, за тотално нарушен. ФИБА „разбира”, когато играчите от НБА не участват в прозорците за квалификациите, но нима нашите играчи не заслужават същото уважение? Това не можем да позволим и смятаме, че ако един проект не дава възможност на феновете да наблюдават най-добрите играчи от националните отбори, то той е измамен. Изпратихме няколко различни предложения до ФИБА. До момента не чухме отговор на повечето, нито негативен, нито позитивен. След последната среща, която проведохме заедно, а тя продължи само 45 минути, стана пределно очевидно, че техният интерес да намерим решение е минимален. Както отбелязахме обаче хиляди пъти, ние сме отворени към сътрудничество, чрез което да намерим най-доброто решение.

 

- Какво според вас привлича клубовете и особено феновете към Евролигата?

- Това, че даваме шанс на участващите отбори да играят всяка седмица с други силни отбори е очевиден фактор. Факти като сътрудничеството в една здрава структура и развитието на инициативи, както за растежа на клубовете, така и за самата лига, са други съществени фактори. Не може да се отрече, че икономическият фактор също е много важен, не само що се отнася до директния приход, който клубовете получават от Евролигата. Постъпленията на клубовете от приходи и спонсорство се повишават, когато участват в нашите турнири.

 

 - Какво бихте посъветвали българските клубове за най-добрия начин, по който да се менажират и рекламират?

- Първо, бих им казал, че трябва да работят върху солидни и дългосрочни проекти. Разбирам, че успехът в спорта е важен, жизненоважен бих казал, но клубната стратегия не може да се основава на това дали печелиш или губиш титла. Един клуб като проект трябва да е независим от това, което се случва на терена. Трябва да развива различни маркетингови и комуникационни инициативи, да създаде стратегия за продажба на билети, да представя атрактивна за спонсорите и партньорите платформа и това да носи ежеседмично позитивно преживяване за феновете..

 

- Феновете често казват, че ако отборът има пари, той ще е успешен, но достатъчно ли е?

- Неоспоримо е, че когато разполагаш с голям бюджет е по-лесно да успееш, но има множество примери, които показват, че парите не гарантират успех. Последният пример е „Жалгирис”. Литовският клуб не е познат с големия си бюджет, а с това, че развива професионална и стабилна структура. Точно това му позволи  да се представи отлично в последните години и да участва във Финалната четворка на Евролигата.

 

ВИНАГИ ГЛЕДА КЪМ НОВИ ХОРИЗОНТИ 

 

Живот, посветен на баскетбола. Основател на един от най-значимите проекти в европейския спорт. Това е Жорди Бертомеу.

Роден на 15 януари 1959 г. в Барселона, завършва право там, а по-късно превръща космополитния град и в седалище на организацията, която ръководи - Евролигата. 

Цялата кариера на Бертомеу е свързана с баскетбола. Започва като юридически съветник на Асоциацията на испанските баскетболни клубове (АСВ). Става неин генерален секретар, а през 1994 г. е избран и за вицепрезидент. Бил е в изпълнителния комитет на Испанската баскетболна федерация и в Арбитражния съвет на Испанския олимпийски комитет. Води лекции по спортен мениджмънт в Мадрид.

Повратният момент в живота му е ключов и за европейския баскетбол. През юли 2000 г. оглавява Съюза на Европейските баскетболни лиги (ULEB), който се отделя от ФИБА и Бертомеу става изпълнителен директор на преобразуваната Евролига. От 2009 г. поема председателския пост, а след 2 г. вече е президент на организацията. Той стои зад иновативните идеи и проекти, с които се свързват турнирите Евролига и Еврокъп. Казват, че никога не се задоволява с постигнатото и винаги гледа към нови хоризонти, дори когато сякаш са твърде далечни.

 

Списание „Спринт”, брой 12, септември 2018 г.
Източник: Кремена Младенова, Gong.bg

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ