По стъпките на седемте братя


По стъпките на седемте братя
12-06-2019 11:09

Тази събота повече 20 500 състезатели по ориентиране ще стартират в преследване на най-престижния приз в този спорт – победата във финландската щафета Jukola. Тази година състезанието ще се проведе за 71-ви път и е в горите край Кангасала, пише българският сайт за ориентиране Bgorienteering.net.

 

Състезателният уикенд 15-16 юни ще стартира с надпреварата при жените – Venla. Тя е от четири поста и ще стартира в ранния следобед в събота. Малко преди полунощ, в 23:00 ч. ще е кулминацията – стартът на първия пост от общо седемте в мъжкото състезание.

 

Щафетата се отличава с някои правила. В мъжките щафети могат да участват и дами, а минималната възрастова граница за включване в отбор е 15 години. За да се направи отбор не е задължително да си картотекиран в клуб.

 

Jukola е магията, която събира в един старт най-добрите в света и всеки ориентировач, който просто иска да опита силите си в това предизвикателство. А то е повече от трудно.

 

Името си щафетата носи от фамилията на героите в първия и единствен роман на Алексис Киви „Седемте братя“ и е проведена за първи път през 1949 г. Оттогава се организира всяка година на различно място във Финалндия в третата събота от месец юни. В началото си е била само мъжко състезание, а жените са участвали индивидуално.

 

През 1978 година започва Venla – в чест на съседското момиче, харесвано от пет от братята.

 

На първия старт застават 41 отбора, а завършват едва 15. През 1950 г. предаването на постовете се извършва пред родния дом на Алексис Киви. През 1956 година се поставя рекорд, който никога няма да бъде подобрен – Helsingin Suunnistajat побеждават с над 2 часа разлика от втория.

 

От 1963 година на старт застават седемте братя Темела, но завършват успешно едва през 1971 г. – на 116-то място. През 1979 година за първи път печели норвежки отбор, а в състава му има олимпийски шампион по… ски бягане – Иван Формо.

 

Всяка година все повече и повече отбори се регистрират за състезанието. Рекордът бе миналата година, когато на старт на женската щафета застанаха 1632 тима, а завършиха 1518. При мъжете бройката е още по-внушителна -1901 регистрирани и 1644 завършили. Което прави повече от 19 700 участници.

 

Тази година ще бъде счупен още един рекорд. В последния ден на май бе обявено, че регистрираните състезатели са 20 592. Отборите ще са от 23 държави. Най-големият клуб в Jukola e Helsingin Suunnistajat със 17 отбора. На Venla Tampereen Pyrintö изпраща цели 30 тима.

 

Кангасала се включва в сериозно приключение, тъй като за един уикенд ще трябва да приеме над 50 000 души – участници, членове на отборите и зрители. За няколко часа на мястото на финалните арени на състезанието изниква цял малък град, „жителите“ на който не са лишени от места за хранене, почивка, магазини и др. Организаторите съобщават, че е предвидено изграждане и на специална църква. Купонът, създаден от различни съпътстващи мероприятия пък няма да спира през цялата нощ.

 

Какво да очакваме? Не са редки случаите, в които победата се решава с финален спринт, но често финалът идва триумфално за някой от отборите. Дълги години първото място бе запазено за Kalevan Rasti, където бягаше най-големият състезател за всички времена - французинът Тиери Жоржу, а важна част от тима беше и Кирил Николов-Дизела. Halden също имаха силен период малко преди това. И двете селекции както винаги са сред фаворитите, макар че този път трудно бихме заложили на тяхна категорична победа.

 

Миналата година първи станаха KooVee с Даниел Хюбман, а този уикенд всички ще очакват от тях нова победа. Едва ли ще бъдат оставени на спокойствие от IFK IFK Göteborg и Raimion Rasti.

 

Ориентирането е спорт, в който обикновено разчиташ на собствените си умения, интуиция и способности в бягането и работата с карта. На големите щафети като Tiomila и Jukola обаче над всичко е отборът. Победата е плод на усилията на всеки отделно и на всички като екип. А провалът – обикновено носи едно или две имена. Затова е толкова вълнуващо състезание, което е мечта за всеки в света на ориентирането.


Източник: bgorienteering.net
Тагове: Jukola, ориентиране

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ