Северна Корея праща спортисти на Зимните игри в Пьончан

Северна Корея праща спортисти на Зимните игри в Пьончан
09-01-2018 13:12

Северна Корея обяви на преговорите с Република Корея, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната Олимпиада в Пьончан през февруари. Срещата се състоя тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона.

 

Пхенян също така ще изпрати в южнокорейския Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни отбори по таекуондо. От Република Корея са предложили състезателите от двете държави да излязат заедно на парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Игрите на 9 февруари. Атлетите на двете Кореи за последно участваха в подобен парад с обща делегация на Зимните азиатски игри през 2007 година в Китай.

 

В първите от две години преки преговори между двете страни Сеул предложи преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година следващия месец.

 

Съобщава се още, че главна тема на първите от декември 2015 г. междукорейски преговори ще бъдат някои практически крачки по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян.

В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. Делегацията на Юга се води от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

 

"Надявам се преговорите да донесат ценни резултати", заяви при откриването на срещата Ри Сон-хвон. После лидерите на двете делегации си стиснаха ръцете.

 

По пътя към Панминчжон лидерът на южнокорейската делегация каза пред репортери, че е готова да обсъжда и подновяването на срещите на семействата, разделени от Корейската война преди над 60 г. Някои високопоставени южнокорейски служители, цитирани от Ройтерс, дори се надяват, че двете Кореи могат да се договорят за участие под едно знаме при откриването на Олимпиадата. Чхо не каза нищо по този въпрос, но се усмихна пред репортерите и, посочвайки дипломатическото си куфарче, добави: "Нося в него известен багаж".


Тагове: ЗОИ 2018, Северна Корея, Южна Корея

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Съгласен съм Отказ