Руска фигуристка постави световен рекорд


Руска фигуристка постави световен рекорд
Gulliver Photos/Getty Images
11-02-2018 11:08

Евгения Медведева подобри световния рекорд в кратката програма на турнира по фигурно пързаляне, с което отборът на Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) зае второ място зад Канада в отборното състезание. Световната шампионка, която участва за първи път на олимпиада, получи 81.06 точки за своето изпълнение и подобри собственото си върхово постижение, поставено миналата година в Токио (80.85). Освен световния рекорд в кратката програма, 18-годишната рускиня притежава тези във волната (160.46) и в двубоя (241.31).

Медведева имаше доста проблеми преди Олимпийските игри, включително фрактура на костица в стъпалото, която й попречи да участва на финала на серията Гран при в края на миналата година. Тя беше застрашена и от допинг скандала в целия руски спорт, но се измъкна чиста от него и счупи световен рекорд по време на олимпиада.

Италианката Каролина Костер зае второто място със 75.10 точки, след като откри своята програма с комбинация от троен флип и троен тулуп. Канадката Кейтлин Озмънд пък допусна грешка в тройния тулуп, но беше перфектна до края за 71.38 точки.


Световните шампиони и трикратни олимпийски медалисти Теса Виртю и Скот Моър спечелиха при танцовите двойки и добавиха още десет точки към общия актив на отбора на Канада, който води с шест пред руснаците преди втория ден. Виртю и Моър завършиха кратката програма с 80.51 точки, а зад тях със 75.46 останаха американците Мая и Алекс Шибутани. Руснаците Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев останаха на трето място със 74.76 точки.

Само петте най-добри отбора Канада (35 точки), ОСР (31), САЩ (29), Япония (26) и Италия (26) се класираха за волната част от турнира.


Тагове: Фигурно пързаляне, Евгения Медведева, Зимни олимпийски игри, Пьончан 2018

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ