Спортистите на Русия най-проверявани за допинг в Пьончан


Спортистите на Русия най-проверявани за допинг в Пьончан
Gulliver Photos/Getty Images
11-02-2018 11:40

Руските спортисти, които се състезават на Олимпийските игри в Пьончан под неутрален флаг, са най-проверявани за допинг в дните преди и след началото на състезанията. Отборът е в Пьончан под името Олимпийски спортисти от Русия (ОАР) е определен като най-високорисковата група, въпреки че всеки от тях е бил проверяван от специална комисия, преди да бъде допуснат.

Директорът на медицинския департамент на МОК Ричард Бъджет заяви: "Преди началото на Игрите на тях са направени много повече тестове, отколкото на която и да е друга група спортисти или отбор, който участва тук.

Руските спортисти бяха "основен фокус за работната група преди Игрите и сега на Игрите", като се има предвид разследванията и данните от проверките в борбата с допинга.

ОАР, както е международното име на тима от Русия, включва 168 спортисти. Самият Олимпийски комитет на Русия обаче търпи наказанието, както и уличените в положителни проби състезатели. Разследването на МОК показа, че е съществувала държавна система за покровителстване на допингирани състезатели и техните треньори. Тази информация не бе опровергана дори от президента Владимир Путин.

"Можем да бъдем сигурни, че допуснатите състезатели от Русия са чисти, но поради историята им от близкото минало ние трябва да бъдем бдителни. И това е причината те да бъдат тествани. Да, дискомфортно е да си проверяван постоянно, но не би трябвало да си притеснен, ако няма за какво, добави още Ричард Бъджет.

ОАР отпразнува и първи спечелен медал в Република Корея, след като Семьон Елистратов взе бронз на 1500 метра в шорттрека. Той беше хванат с положителна проба с мелдоний през 2016-а година, но името му се изчисти, когато Световната антидопингова агенция (УАДА) издаде амнистия за спортисти с нисък резултат. 

 Тагове: Допинг, Зимни олимпийски игри, Пьончан 2018

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ