17-годишна грабна олимпийска титла в сноуборда


17-годишна грабна олимпийска титла в сноуборда
Gulliver Photos/Getty Images
13-02-2018 11:22

17-годишната американка Клое Ким спечели титлата в халф пайпа от програмата на сноуборда на Зимните олимпийски игри в Пьончан, след като събра 98.25 точки във финала. Втора се нареди китайката Цзяюй Лю с 89.75 точки, а бронзът грабна друга американка - Ариел Голд с 85.75 точки.

Ким заслужи 93.75 точки още в първото си спускане по трасето и направи рано заявка за златен медал пред най-пълните трибуни, които "Финикс парк" е виждал по време на Игрите. Лю също показа майсторство и направи старт за 89.75 точки, но в последния си опит получи само 49.0 и с това Ким остана недостижима на върха.

Ким, която стана и най-младата състезателка, печелила олимпийско злато в сноуборда, е феномен. Тя е само на 17 и тренира сноуборд от 4-годишна. Нейният баща Йон-джин Ким дори се отказва от професията си три години по-късно, за да се съсредоточи върху предстоящата кариера на дъщеря си.

"Баща ми жертва много за мен и не знам какво щях да правя, ако не беше той. Да оставиш живота и мечтите си настрана, защото твоето дете има страст към нещо, е просто невероятно. Благодаря на семейството ми. Нека обаче не говорим за баща ми в негово отсъствие, защото се дразни много", каза американката, която е родена в Калифорния, но родителите й са емигранти от Южна Корея. Ким записа най-големия си успех именно в страната на родителите си, където тя има много роднини. Ким говори и корейски език, наред с английския и френския.

Извън призовата тройка остана трикратната олимпийска медалистка Кели Кларк от САЩ, която се класира четвърта с 83.50 точки. 

Именно битката за третото място се оказа единствената интрига в този старт, тъй като Ким демонстрира изключителното си превъзходство още от самото начало като даваше стабилни резултати от над 90.00 при всяко от спусканията си. 

Преди третото си спускане тийнейджърката дори успя да публикува в Туитър размислите си за важността на закуската. Тя споделя, че не е дояла сандвича си, за което съжалява и се чувства малко нервна от глад.


Тагове: Пьончан, Зимни олимпийски игри, Сноуборд

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ