Федерацията по художествена гимнастика отговори на Нешка Робева


Федерацията по художествена гимнастика отговори на Нешка Робева
lap.bg
12-03-2018 18:52

Българската федерация по художествена гимнастика излезе с официална позиция във връзка с интервюто на Нешка Робева пред Нова телевизия, в което тя изрази съмнение от начина, по който се прави селекцията в националния отбор.

 

Ето и официалния отговор на БФХГ, който публикуваме без редакторска намеса:

 

До

медиите в България и българската

общественост

 

ОТГОВОР

 

На Българската федерация по художествена гимнастика по повод интервю на Нешка Робева пред Нова телевизия /11.03.2018/

 

За пореден път опитите ни за запазване на добрия тон и взаимоотношения, необходими за осигуряване на спокойна атмосфера за подготовка на националните отбори, бяха провокирани от г-жа Нешка Робева. Затова днес ще отговорим единствено и само на отправените нападки в интервюто й от 11.03.2018 год.

 

Считаме, че единственият отговор на манипулативното изказване на г-жа Робева трябва да бъдат фактите и документите, по които се работи и управлява художествената гимнастика в България.

 

· Селекция на Националните отбори се извършва съгласно „Регламент за селекция и определяне на НО 2017-2020“ за жени и девойки, ансамбъл и индивидуално по отделно, които могат да бъдат прочетени от всеки заинтересуван на интернет страницата на БФХГ- https://www.fbgr.org /Прилагаме Регламента за НО индивидуално жени и Регламент девойки/.

Състезателките не се „ПОСОЧВАТ“ от треньорите, както каза г-жа Нешка Робева в ефира на телевизията. Те се избират от проведените контролни състезания, като последната дума за състава има старши треньорът на съответния национален отбор. Че това е правилният път говорят резултатите на българските гимнастички на Международния турнир в Норвегия /прилагаме копие от протокола - 1,2,7,8 и 9 м./, квалификацията за Младежките олимпийски игри в Москва 2018 год./копие от протокола - 7 и 12 м./ и участието на жените ни на Гран при в Москва и МТ в Рига. От предоставените протоколи е видно, че неизбраната в НО гимнастичка на г-жа Нешка Робева и състезаваща се за Македония е съответно на 11 и 30/20м., при участие на състезателки само от Европа.

 

· Във връзка с изказаната неистина от г-жа Робева, че не е получила отговор на изпратените до БФХГ писма, прилагаме писмата и отговорите на федерацията.

 

· Относно въпроса какво означава „съвременна художествена гимнастика“ препоръчваме:

 

- Да се гледа класирането на българските гимнастички и сътезателката на Н.Робева при участието им в Норвегия и Москва.

 

- Да се прочете Съдийския правилник на Международната федерация по художествена гимнастика.

 

Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към БФХГ в точно избрано от нея време,а именно преди важно за националните ни състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите.

 

Искрено се надяваме, че това ще е последния опит на г-жа Нешка Робева да дискредитира работата на БФХГ и последен опит да наруши творческата и успешна екипна работа в националните ни отбори.

 

Бихме искали да внесем и малко яснота по отношение на тиражираната теза, че не й се позволява да работи като треньор в България. Това е несериозно и смехотворно твърдение, защото тя притежава най-голямата тренировъчна зала по художествена гимнастика в България, което й дава възможност да упражнява треньорската професия, както намери за добре. Освен това всеки треньор, работещ в България има свободен достъп и възможност да кандидатства в конкурса за треньори на националните отбори.

 

Надяваме се също, че с изнесените документи и истината за правилата на работа в БФХГ на медиите и българската общественост ще стане ясно, че умишлените обвинения на г-жа Нешка Робева не отговарят на истината и, че БФХГ работи единствено и само в интерес на успехите на българската художествена гимнастика.

 

Г- жа Нешка Робева е най-успешният треньор в историята на българската художествена гимнастика. Ние ценим и уважаваме нейните постижения и професионалния й талант. Тя е била пример за много треньори в България и по света. Сегашните успехи на българските гимнастички са продължение на силните традиции, създадени от плеяда, треньори и състезатели в цялата златна история на красивия ни спорт, съществена част, от която е и г-жа Нешка Робева.

 

Ние вярваме, че заедно и обединени ще посрещнем бъдещите успехи на българската художествена гимнастика.

 

Илиана Раева – Председател БФХГ

Мария Петрова – Вицепрезидент БФХГ

Росина Атанасова – Ген.секретар БФХГ

Деспа Кателиева – Директор на НО

Бранимира Маркова – Главен мениджър НО индивидуално жени

Силвия Стойнева – Старши треньор индивидуално девойки

Даниела Велчева – Председател Съдийска комисия

 

Забележка:
Подписалите се под отвореното писмо имат пряко отношение към селекцията на националните отбори и кореспонденцията в изложените документи.

12.03.2018


Тагове: Илиана Раева, Нешка Робева, художествена гимнастика

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ