Уинбет

Колко печелят атлетите и плувците от световно


Колко печелят атлетите и плувците от световно
04-06-2018 09:37

 

От списание „СПРИНТ“
Василен Димитров,
BGswim.com, Антон Бонов
Снимки: Gulliver Photos/Getty Images


В неолимпийска година най-чаканите и зрелищни спортни събития са световните шампионати по лека атлетика и плуване - двата стълба в програмата на Летните игри. Най-масовите по брой на нациите и по дисциплини, тези първенства предоставят изобилие от любопитни сблъсъци и  дъвки за любителите на статистиката. “СПРИНТ” разглежда цифрите, касаещи премиите за медали и рекорди, също и от продажбата на билети, артикули и сувенири.  


Най-общите данни за организацията на световното първенство по лека атлетика в Лондон през миналата година сочи, че то струва 80 млн. долара. Значителна част от перото отива за хотели, самолетни билети, за сигурността, транспорта, храната, телевизионното и компютърно оборудване и т. н.

Около 10 процента от тези пари ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) отделя за награден фонд. Шампионите във всяка дисциплина взеха $60 хил. Разпределението до осмо място бе - $30 хил. за сребро, $20 за бронз, $15 за 4-о място, 10 хил. за 5-о, 6 хил. за 6-о, 5 хил. за 7-о и 4 хил. за 8-о.

При щафетите бонусите бяха  за Топ8 – 80 хил., 40 хил., 20 хил., 16 хил., 12 хил., 8 хил, 6 хил. и 4 хил. Според някои, сумата изглежда малка в сравнение с премиите на футболисти и тенисисти, но общият награден фонд набъбва до 7 344 000.

Това всъщност е върхът на айсберга. Повечето атлети получават бонуси за класиранията си от фирмите, с които имат договори – най-вече тези за спортна екипировка. Самият Юсеин Болт загуби финала на 100 м (завърши трети и се контузи в щафетата 4х100 м,) но спонсорите бяха тези, които го стимулираха да остане на пистата след Олимпийските игри в Рио. Паричното изражение на този “зоб” знаят само Мълнията и приближените му. Със сигурност е от седем цифри.

 

Алисън Филикс e рекордьорка по отличия от световни първенства, заработила е общо $450 хил.
 
Световните рекорди се премираха със $100 хил. Последните шампионати компанията “Ти Ди Кей” поема премиите за мъжете, а “Тойота” при жените. В Лондон имаше само един световен рекорд - в новата дисциплина 50 км спортно ходене, на португалката Инеш Енрикеш.

 

Официално си тръгна с най-много пари от Лондон – $160 хил. Алисън Филикс (САЩ) взе три медала, донесоха й $60 000. Американката e рекордьорка по отличия от световни първенства и е спечелила общо $450 хил. от тези състезания в периода 2005-2017 г. Разбира се, Болт отново е недостижим и в категорията най-много пари от наградни фондове. Заработил е близо $1 млн. Част от тях са от бонусите за рекорди. 

В Лондон янките обраха лъвския пай от наградния фонд - $1,1 млн. за 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови медала. Мирела Демирева раздели премията от $10 хил. Айрине Палшите (Лит) за седмата им позиция в скока на височина.Маркетинговата стратегия на домакините беше впечатляваща. Например детските билети бяха по 9,58 лири – колкото е световният рекорд на 100 м на Юсейн Болт. За възрастни цената от 18,29  бе стандартът на Джонатан Едуардс в тройния скок и т. н. По традиция стоките в магазините за сувенири около стадиона с логото на шампионата бяха изпразнени в последния ден като най-печеливш в тази офанзива бе новият спонсор на ИААФ “Асикс”, заменил “Адидас”.

Програмата за първенство струваше 10 лири, а дневните книжки по три. Тиражът бе 100 000.Плюшените играчки на палавото таралежче Хироу - талисманът на първенството, бяха сред най-продаваните стоки.

На последното световно първенство по плувни спортове в Будапеща през юли миналата година ФИНА (международната федерация) раздаде рекордни премии за $5,4 млн. От нея близо половината ($2,5 млн.) отиде за състезателите в басейна на “Дунав Арена”. Другата част от сумата бе разпределена между медалистите във водната топка, плуването в открити води, синхронното плуване, скоковете във вода и височинните скокове. В  някои спортове и до класиралите се на осмо място.Дисциплините в плуването на световно първенство са 42, а във всяка една общият награден фонд е $ 60 хил. (колкото е златото в леката атлетика). Шампионите прибраха по 20 хил. от ФИНА. Подгласниците $15 хил., третите $10 хил. и така до затварянето на финала. Премият за осмия бе 1000 долара. Толкова взе и нашият Антъни Иванов за изумителния си успех на 200 м бътерфлай.

По същата схема бе разпределението и при плуването в открити води. Само за сравнение общият награден фонд на ЛЕН (Европейската лига по плувни спортове) за континенталните шампионати на 50-метров басейн е 2 млн. евро. При това премии бяха раздавани за първи път в Лондон през 2016 г. За плувците бяха отделени 225 хил. евро. Победителите прибраха €2000, вицешампионите €1500, а бронзовите медалисти €1000.

Иначе за световен рекорд в Будапеща премията бе $30 хил. Бяха направени общо 11 поправки, което означава, че ФИНА е дала допълнителни $ 330 хил., което доближи общата сума до шестте милиона.

Вземайки всички изброени показатели, супергероят на първенството Кейлъб Дресъл (САЩ) е заработил около $ 90 хил. за седемте си титли и участието в два световни рекорда. Уточнението е, че четири от титлите му са при щафетите. А при тях се дели не на каре, а поне на шестима, тъй като медали и премии вземат и резервите от подборните серии. Рекордите на Дресъл също бяха в отборните надпревари.Шведската фурия Сара Сьострьом вдигна още цената си в Будапеща

В Будапеща плясъкът на парите се усещаше не само в басейна, но и около него. Цените на билети за подборните серии на осемдневната програма в “Дунав Арена” излизаха между 3 лв. до 9 лв. Напълно приемливи, макар и трудни за намиране бяха и тези за финалите - между 12 и 27 лв. Талисманчетата на първенството се харчеха за 30 лв. Шапка с козирка - 50 лв., тениските по 60, гривните 3 лв., а големите значки 5 лв.

Плувната шапка струваше 25 лв., а половинки бански към 110 лв. Големият приход от хотели, ресторанти, посещения на музеи, атракциони по време на шампионата, превърнал Будапеща в една от най-желаните летни туристически дестинации, тепърва ще бъде изчисляван. Не липсват обаче и критици в Унгария, които обвиниха правителството, спортното министерство, организационния комитет и общината в безумни харчове и нечисти схеми. Общите разходи на страната за провеждането на форума са над $460 млн.

Или с 3,5 пъти повече от първоначално предвидената сума. Част от тях бяха за изграждането на съоръженията (само “Дунав Арена” струва $17 млн.), подобряването на инфраструктурата на столицата, както и за такса на ФИНА за провеждането на шампионата. Икономическите анализатори успокоиха, че приходите ще покрият харчовете, изтъквайки че това са инвестиции за бъдещето. Още повече, че Будапеща не се е отказала от амбицията си да бъде домакин на Летни олимпийски игри.


Тагове: спринт, списание, плуване, лека атлетика, архив
палмс бет 7спорт