Путин взима решение за бойкот на Олимпиадата


Путин взима решение за бойкот на Олимпиадата
06-12-2017 12:56

Очаква се днес, по време на третия ден от руския национален доброволчески форум, президентът Владимир Путин да обяви дали страната ще приеме или отхвърли предложението руски спортисти да участва в Пьончан под неутрален флаг и химн.

 

Припомняме, че Русия беше изхвърлена от Зимата олимпиада, но доказано „чистите” спортисти ще могат да стартират като „олимпийски атлет от Русия”. ПОДРОБНОСТИ – ТУК

 

В Русия са разделени по този въпрос. Повечето спортисти и спортни ръководители считат, че руските атлети трябва да заминат за Пьончан. Част от политиците обаче са на мнение, че това би било унизително за страната.

 

"От наша гледна точка е невъзможно да отидем под неутрален флаг. Подобно решение би било некоректно отношение към тези спортисти, които без доказателства и на случаен принцип бяха наказани до живот", заяви Мелников.

 

Заместник-председателят на руския парламент Игор Лебедев каза, че решението на МОК е "изключително обидно и унизително за такава велика спортна сила като Русия". "Днес сме изправени пред един от най-важните въпроси - да участваме или да не участваме в Пьончан без флаг и химн. Мисля, че трябва напълно да игнорираме олимпийските игри", допълни той.

 

"Ние сме велика спортна страна и без нас олимпийските игри няма да бъдат това, което са. Напоследък ние постоянно търпим унижения и оскърбления. Може би е дошло време да спрем да показваме слабост и да вземем едно смело решение да пропуснем олимпиадата", каза още Лебедев.

 

"Сигурен съм, че ако пропуснем игрите, правителството ще намери начин да компенсира моралните щети за нашите спортисти. Време е да покажем сила, както умеем да правим във военно отношение. Стига сме подлагали дясната буза, когато ни бият по лявата", завърши депутатът.

 

Снимка: Getty Images


Тагове: Русия, Допинг, ЗОИ 2018, МОК, Томас Бах, Владимир Путин