Кремъл: Първо ще анализираме решението на МОК


Кремъл: Първо ще анализираме решението на МОК
06-12-2017 17:11

Решението на МОК за допускане до участие на зимната олимпиада в Пьончан на руски спортисти, но подбрани от специална комисия и под олимпийския флаг, трябва да бъде анализирано задълбочено. Чак след това Руската федерация ще изкаже своето мнение. Да се поддаваме сега на емоции е погрешно. Това обяви прессекратарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

"Сега, разбира се, трябва да изключим емоциите и достатъчно сериозно да анализираме решението, което взе МОК по отношение на нашата страна, преди да се вземе решение по този въпрос", каза Песков.

Вчера, час след като МОК обяви всички санкции за руския спорт, се появиха информации в руски медии, че Владимир Путин ще обяви днес дали въобще руски спортисти ще участват в Пьончан, или ще бойкотират, по време на Общоруския форум на доброволците в Москва.
"Аз не съм чувал за такова намерение. Навярно трябва да питате медиите, откъде са чули това. Путин наистина днес ще бъде на форума, но аз не зная дали той ще реши да говори по въпроса там", коментира Песков.

Според прессекретаря обаче на Русия все още й предстои да отговори на редица въпроси, за което ще са необходими контакти с МОК.

"Необходимо е сега да се определи кой ще води тези контакти, как ще бъдат водени те и ред други технологични въпроси, които подлежат на изясняване - допълни Песков. - Докато тези въпроси не се изяснят, навярно ще се проведе нашата олимпийска асамблея. Докато нашите спортисти не сформират консолидирана гледна точка, не трябва да се правят каквито и да е преждевременни заключения. Още веднъж повтаряме - ситуацията е сериозна и изисква дълбок анализ. Да се отдаваме просто на емоции е погрешно".

Запитан за това ще се търси ли отговорност от различните спортни ръководители, в частност от бившия спортен министър, а сега вицепремиер на Русия - Виталий Мутко, който бе наказан от МОК доживот да не присъства на олимпийски игри, Песков каза:
"Въпросът с персоналната отговорност на руските чиновници и функционери не може да е първостепенна. Първостепенна се явява темата за защитата на интересите на нашите спортисти, руските спортисти, отечествените спортисти. И за да защитим техните интереси, трябва да концентрираме всички свои усилия на първо място там, всичко останало ще се разглежда вторично".


Тагове: Русия, Допинг, ЗОИ 2018, МОК, Томас Бах, Владимир Путин