Megapari

Шампионът, който не може да губи


Шампионът, който не може да губи
www.usopen.org
23-09-2018 18:13

Станко Димов, Tennis24.bg    

Откритото първенство по тенис на САЩ (US Open) винаги се е откроявало от останалите надпревари от Големия шлем. Дали заради шума по трибуните на „Флашинг Медоуз“ в Ню Йорк, или заради по традиция рекордно големите и непрестанно увеличаващи се наградни фондове, US Open винаги е бил различен турнир. Тази година не направи изключение, а в центъра на скандалите се озоваха съдиите. И не само. Близо две седмици след финалния мач при жените в международен мащаб се разгоря дебат за сексизъм, расизъм и спортсменство.

В първата седмица на турнира в светлината на прожекторите попадна Мохамед Лахиани, който загърби ролята си на арбитър и за момент влезе в такава на треньор на скандалния австралийски тенисист Ник Кириос, опитвайки се да го „съживи“ в срещата от втория кръг срещу Пиер-Юг Ербер (Франция). Думите на мароканския съдия: „Искам да ти помогна. Гледал съм твоите мачове, ти имаш страхотни умения. Ник, знам, че това не си ти“, сякаш окрилиха Кириос, който от пасив 4:6, 0:3 успя да стигне до успеха в четири сета. Полемиката около действията на Лахиани продължи дни, но не представляваше нищо в сравнение със случилото се на дамския финал между Серина Уилямс и Наоми Осака. Главният съдия на този двубой – Карлош Рамош, спази стриктно буквите на правилника и наказа с гейм 36-годишната представителка на домакините Уилямс в края на мача, което впоследствие до голяма степен прекърши амбициите ѝ за обрат и успехът отиде на сметката на Осака.
Правилникът гласи, че при първо провинение (без значение какво) тенисистът получава устна забележка, при второ – наказателна точка, а при трето – наказателен гейм. Уилямс извървя целия път само в рамките на няколко минути във втория сет, когато бе предупредена за „коучинг“ (бел.авт. - получаване на съвети от треньора си по време на мач), получи наказателна точка за счупване на ракета и загуби гейм заради обиди към съдията на стола. И тук настъпва големият въпрос: сгреши ли Карлош Рамош, или не?
От гледна точка на португалския арбитър – категорично не! Той просто свърши педантично работата си и действа изцяло според написаното в правилника. Серина Уилямс обаче разви много различни тези и потърси отговор на въпроса защо загуби мача, там, където не му е мястото. Тъмнокожата американка заговори за сексизъм (не за първи път) и вкара спора в съвсем друг коловоз.

Има ли наистина сексизъм в тениса?
По въпроса със сексизма в тениса се е изговорило много – от различните наградни фондове при мъжете и жените до разлики в третирането на двата пола за съвсем обикновени неща. Един такъв пример бе именно от тазгодишния US Open, когато в средата на мача между Ализе Корне и шведката Йохана Ларсон, французойката осъзна, че е облякла обратно тениската си, и за секунди я свали и облече правилно. Съдията Кристиан Раск я предупреди официално, въпреки че отдолу тя беше със спортен сутиен, който в никакъв случай не може да се нарече неприличен. Случаят разрази разговор за двойните стандарти, защото мъжете постоянно стоят в паузите полуголи и сменят редовно тениските си на корта, без да рискуват наказание. Ако погледнем данните обаче, статистиката не дава основания за извод за наличието на сексизъм. Британски медии публикуваха проучване, което  показва, че за последните 20 години (от 1998 година насам) мъжете тенисисти са получили внушителните 74% повече наказания за нарушаване на общите правила на корта. В това число за тях са 87% от наказанията за злоупотреба с ракета, 81% от наказанията за неспортсменско поведение, 79% от наказанията за вербални нарушения и 58% от наказанията за злоупотреба с топката. Жените все пак водят в една категория, при това каква – получаване на треньорски указания – 64%.

Уилямс – шампионът рецидивист
Освен спечелените титли (шест) в Ню Йорк Серина Уилямс има и друга история с турнира, при това доста по-тъмна. Връщаме лентата назад към скандалния ѝ полуфинален двубой срещу Ким Клайстерс през 2009 година, когато Уилямс, губейки мача, заплаши една от съдийките на линиите за отсъдено нарушение на краката (настъпване на линията при изпълнение на сервис) при мачбол за белгийката. Тогава Серина заплаши жената на линията, че ще ѝ „навре топка в гърлото“, за което бе глобена със 117 000 долара и ѝ бе наложено двугодишно условно наказание. Девет години по-късно заплахите срещу съдията на стола ѝ костваха десет пъти по-малко – 18 000 долара.
Но тук не става въпрос за пари, а за чест и спортсменство – двете основни правила в тениса, които Уилямс грубо наруши в споменатите случаи. Най-много пострада шампионката Наоми Осака, която до разразяването на грозните сцени категорично надиграваше именитата си съперничка. Скромната 20-годишна японка не заслужаваше да спечели първия си турнир от Големия шлем по подобен начин, в който акцентът да не бъде нейната страхотна игра и голям успех. Серина открадна шоуто, защото бе убедена, че може да прави и говори каквото си иска, и срещна съдия, който не бе на същото мнение. Американката сякаш не искаше да се примири със загубата и търсеше всякакви прийоми, за да я избегне. Уви, не успя. Не само това, професионалните съдии започнаха да обсъждат бойкот на нейните мачове, което ще е прецедент в историята на тениса. Но имаше значителна част от тенис общността, която застана на нейна страна, въпреки че треньорът  ѝ Патрик Муратоглу си призна, че е давал наставления (с уточнението, че според него тя не ги е видяла). Да, Серина е голям шампион и точно затова не трябва да изпуска нервите си, когато губи. Ясно е, че за да се превърнеш в легенда, трябва да преследваш победата ежеминутно, но не на всяка цена. Да, в тениса има сексизъм, но това не беше нито мястото, нито времето за акцентиране върху проблема.

Само Серина ли е виновна?
Крушата си има опашка и случаят с финала на US Open го доказва. Да, Серина Уилямс се надяваше съдията да погледне благосклонно към нея, както правят повечето арбитри, но Рамош се оказа безкомпромисен. И тук се ражда следващият въпрос: кому е нужно правилото за коучинг, след като става ясно, че не може да се следи обективно за спазването му? Нима само наставникът на Серина – Патрик Муратоглу, е подвикнал някакви реплики на финала, а този на Осака – Саша Бажин, е мълчал през цялото време? Не, не мълчеше. Нима това не се случва на всеки един друг мач в професионалния тур, без значение дали говорим за мъже, или жени? Отговорът е категоричен: това се случва постоянно! Просто на финала Серина Уилямс не искаше да се примири с прилагането на правилата в нейния случай. И ако за твърденията за сексизъм американката нямаше никакви основания, то за безумното правило за коучинг е абсолютно права. Треньорите подготвят спортистите точно за такива големи двубои и когато те дойдат, е нормално да се опитат да дадат някакви наставления. Така е в 99% от спортовете в света и е крайно време ръководителите на тениса да се замислят за промени в тази насока.


Тагове: Серина Уилямс, тенис, US Open, Карлош Рамош