Тайландските щангисти заплашени от олимпийска дисквалификация


Тайландските щангисти заплашени от олимпийска дисквалификация
Gulliver Photos/Getty Images
24-01-2019 15:37

Състезателите по вдигане на тежести от Тайланд са изправени пред забрана от участие на Oлимпийските игри в Токио 2020 след шест положителни допинг теста от изминалото световно първенство, като две от пробите са на настоящи олимпийски шампиони.

Представителите на Тайланд бяха уличени, след като Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) извърши допълнителни тестове в Кьолн (Германия) върху проби, взети миналия ноември от "определени спортисти" на световното първенство в Туркменистан.

Всяка нация с три или повече положителни проби в рамките на една календарна година е изправена пред наказание до четири години. Тайланд има 6 положителни теста от 19 състезатели в отбора за световното първенство, както и още два случая на допинг, които все още не са решени от декември 2017 година.

Страната е участвала и в допинг скандал през 2011-а, когато седем спортисти дадоха положителни тестове, двама от които са сред шестте нови случая.

Тайланд е домакин на световно първенство през септември тази година, но ако бъде наказана ще трябва да се оттегли от организирането на събитието.

Първите две положителни допинг проби на Тайланд бяха съобщени на 23 декември - на бронзовата медалистка Дуанганкснорн Чайди и на 17-годишния Тирапат Чомчуен, който е единственият мъж сред уличените.

Новите четири проби са на олимпийските шампионки Сопита Танасан (48 кг) и Сукания Срисурат (58 кг), както и на Тхуня Сукхароен и Читчанок Пулсабаку. Срисурат и Пулсабаку бяха замесени в скандала и през 2011 година и бяха наказание за по две години. Срисурат и Сукхароен спечелиха световните титли на първенството в Туркменистан.


Тагове: Олимпийски игри Токио 2020, Вдигане на тежести, Допинг