Megapari

Успехът на Анев не е случаен и заслужава внимание


Успехът на Анев не е случаен и заслужава внимание
Gulliver Photos/Getty Images
26-02-2019 17:20

Красимир Анев стана европейски шампион по биатлон в дисциплината 20 км. на първенстото в Беларус. Постижението му събуди чувството ни за гордост и ни накара отново да се замислим колко малко останаха спортистите, които ни карат да се усмихваме и дори да плачем от радост.

 

За мнозина европейското първенство по биатлон не е критерий, то е състезание втора категория, няма ги най-силните биатлонисти и т.н. и т.н. Празните приказки и коментари по никакъв начин не могат да омаловажат титлата на Анев. Нито неговата, нито тази на Владимир Илиев преди две години в спринта.

 

Наистина сили като Германия и Франция не бяха с първите си отбори, но вижте кои останаха след Анев. Олимпийският шампион с Норвегия Тарей Бьо, който има осем златни медала от световни първенства, шест от които в щафети. Ондрей Моравец, носител на медали от олимпийски игри и световни първенства, руснаци, украинци... Между другото, Тарей Бьо спечели и спринта, и преследването на еврошампионата.

 

Отбори като Норвегия разполагат с огромен екип, който се грижи за състезателите. Снимката е от Световната купа в Поклюка (Словения) 2018

 

Тук е моментът да отбележим добрите класирания на България в Беларус – шесто място на Владимир Илиев в спринта и девето в преследването, както и шеста позиция за смесената ни щафета. Освен всичко друго, да не забравяме, че постиженията на европейски първенства са важни за финансирането на състезателите.

 

При завръщането си в България Анев разкри кой му е помогнал, не спортно-технически, а чисто мотивационно, при продготовката за еврошампионата. Самоковецът проведе лагер на Белмекен, където се засече с Кубрат Пулев. Точно боксьорът е дал увереност на Краси, че след толкова години упорит труд е време за златен медал. Иначе Анев и треньорът му Георги Фъртунов тактически се справиха със състезанието и условията. Българинът се възползва по най-добрия начин от по-силната си страна - стрелбата. 

 

Посрещането на Анев в България бе шампионско – с много цветя, знамена, питка. На летището имаше много деца от спортните клубове в Самоков, кметът на града, представители на федерацията, треньори, приятели, роднини. Но остана и горчив привкус. Само две медии посрещнаха шампиона – BGsprint.com и БНТ. В деня, в който Красимир Анев спечели европейската титла, бе най-търсеният, всички искаха да говорят с него, да даде интервю. Няколко дни по-късно, този интерес вече го нямаше. Като всяко чудо за три дни. Защо? Може би защото в това няма нищо скандално, нищо жълто или нищо лично.

 

Много са малко българските спортни успехи, за да ги забравяме толкова бързо. А златният медал на Красимир Анев не е случаен, нито постигнат при слаба конкуренция. Той е плод на къртовски тренировки, лишения и усилия години наред. И не само на състезателя, а и на неговия треньор и на целия екип.

 

Автор: Ваня Николова


Тагове: биатлон, европейско първенство по биатлон, Красимир Анев