Мирела Демирева: Обичам да сънувам, че летя


Мирела Демирева: Обичам да сънувам, че летя
Тони Тончев
28-04-2019 10:01

Текст: Георги Делчев

 

Списание „Спринт“, брой 0, ноември 2016 г.

 

Мирела Демирева постигна най-големия успех за България на Олимпийските игри в Рио де Жанейро – сребърен медал в скока на височина. Интервюто й след триумфа остава интересно и днес.

 

- Как приемате новото си амплоа, на олимпийска медалистка и на спортистка, стъпила почти на върха?

- Не съм изненадана и приемам спокойно случващото се около мен. Все пак аз го гоня този успех – да спечеля олимпийски медал, още от дете. Тренирах много усилено, за да постигна това, което направих в Рио. И разбрах, че няма голям и сериозен труд, който да не бъде възнаграден.

 

- Кое от многото пожелания ви разчувства най-много?

- На децата от клуба ми „Берое”, които ме посрещнаха на летището. Както и на едно дете от Холандия, което ми бе нарисувало една картичка. Беше нещо много мило и приятно.  

 

- Имаше очаквания, че през този сезон ще преминете и заветната височина от 200 сантиметра. Какво не се получи?

- В края на сезона вече бях разконцентрирана, имах болки в отскачащия крак и предпочетох да не рискувам и да не гоня на всяка цена резултат 2 метра. След олимпийските игри на практика сезонът за мен свърши, а и вече мислех за следващия сезон. Исках, разбира се, да скоча 2 метра, но... ще го отложим за догодина. А и се научих да оценявам всичко, което ми носи радост.

 

- Разбрахме, че все още не сте била изцяло готова за по-големи височини, и въпреки това успяхте. Кои са силните ви страни?

- Оптимистка съм, защото скачам по-добре на по-големите височини. И смятам, че качествата, които със сигурност притежавам, са всъщност и силните ми страни. А те са: умея да оценявам малките неща, имам талант за скок височина, вече зная, че имам потенциал да скачам над 2 метра, упорита съм, търпелива съм. Ако трябва да призная какво очаквам от следващия сезон – то е да скачам 2 метра и нагоре и непрекъснато да преодолявам големите височини. Вече зная, че го мога, и нямам търпение да дойдат новите състезания.

 

- С какво се храни шампионка като вас? Трябва да сте силна и отскоклива, имате и завидно тяло...

- За мен най-вкусното нещо са ядките от всякакъв вид  и сладоледът. Това е любимата ми храна. Много обичам салати. Общо взето внимавам какво ям, но не се лишавам. Внимавам със сладкото, но хапвам шоколад, когато ми се прииска. Имам някакъв режим, но най-категорично се пазя от газираните напитки. Не залитам в крайности при храненето. И не смятам, че трябва да спазвам някакви зверски лишения.

 

- С каква музика си създавате добро настроение?

- Харесвам джаз, неравноделния и психеделичен рок. Това е моята музика. Може да звучи странно, но смятам, че тези тактове имат много общо с моята дисциплина.

 

- Книги?

- Предимно от Джон Стайнбек. Обичам да чета, обичам и да танцувам, както и да мълча.

 

- Коя беше последната книга, която прочетохте?

- На Олимпийските игри в Рио не четях нищо. Там нищо не ми се правеше преди състезанието, дори не ми се излизаше, не ми се разглеждаха забележителности, дори с хора не ми се говореше. При мен е така преди състезания. Не ми носи удоволствие да имам друго поведение. Пък и не мога да се концентрирам в нищо друго тогава.

 

 

- Как убивахте предстартовото напрежение в Рио?

- Гледах научни канали по телевизията и клипчета за Космоса и четях различни информационни сайтове.

 

- Имате ли кошмари преди състезания? Сънувате ли нещо, от което дори да се будите?

- Сънувам рядко, не толкова, че скачам, а повече се случва да сънувам, че летя. Това е любимият ми сън – да летя. А кошмарните сънища са ми, че закъснявам за проверка на състезание...

 

- Как се разтоварвате след тежките тренировки, може би с шопинг?

- Обичам да излизам с приятелки, но не обичам да пазарувам, не харесвам това. Обикновено го прави майка ми. Тази суетня никак не ми харесва, пък и не смятам, че имам нужда всеки ден да съм с различни дрехи или да имам милион фланелки. На мен ми трябват три фланелки. Използвам нещо, докато се счупи или развали. В същото време, ако нещо много ми хареса, си го купувам. Ако мога да си го позволя, разбира се. Например дрехи не съм си купувала от година и половина, дори от две. За последно си купих едно гумено пате, или не точно. Май точно в Рио много си харесах една значка и си я взех за раницата ми, това е едно жълто човече. Харесвам такива закачки, защото ми носят настроение.

 

- Животът ви в Холандия ли ще продължи?

- Засега живея по границите. Липсва ми България и ми е много хубаво да съм си тук. Но засега не искам да се връщам, за да тренирам например у нас. Но тук са близките ми, тук е Мариян (б. а. - приятелят й). От друга страна, в Холандия си изградих дом. И съм доволна, че си имам дом и в България, и в Холандия. Има много страни, които ми харесват, но засега това не стои на дневен ред.  

 

- Талисмани?

- Избягвам суеверията и не си падам по играчки и талисмани.

 

- Докъде стигна следването?

- Пиша дипломната работа вече втора година и много ме е срам, че толкова се бавя. Темата е „Имат ли права нерегламентираните мигранти”. Сравнителен анализ между България, Италия и Холандия. Работата е подчинена на правата на човека. Пиша за сблъсъка между суверенитет, правата на човека, международни права, универсализъм. Интересно ми е.

 

- В тази връзка – какво мислите за този бежански поток, който завладя Европа?

- Това е световен проблем, не е само на Европа.

 

- Вие може ли да се определите, че сте твърдо „за” или твърдо „против” тази бежанска вълна към Европа?

- Това не може да се каже категорично, защото нещата се случват сега, и то доста динамично. А структурите, които трябва да се справят с тази динамика, са неспособни да го направят поне засега. Смятам, че хората не трябва да се затварят вътре в себе си и да са по-солидарни. Затова не смятам, че трябва да се залита в крайностите – за и против. Ако човек се постави на мястото на човека, който бяга от войната и е преживял криза и страдание, мисля, че нещата ще тръгнат в различна посока от сегашната.

Положителното е, че вече се случват нещата от долу нагоре. Хората обаче трябва да сме по-активни и да не чакаме на структури и на лидери,  които до голяма степен се оказват неефикасни в такива случаи. Кризата затова сега е малко неуправляема и многомащабна.

 

- Следите ли българската политика?

- Да, всеки ден следя новините и гледам сутрешен блок. Но засега, поне докато съм спортист, не смятам, че трябва да се ангажирам с партии. Това не означава, че нямам мнение или отношение към доста неща в живота ни.

 

- Политиката ли ще е вашето бъдеще?

- Политиката е част от мен и поради любопитството, което имам към нея. Може би най-важното от моята специалност е, че тя ме кара да си задавам въпроси. Например – как се образуват структурите на управление, образуването на цени, ползи, както и за общуването в обществото. Това ме кара да се питам за много неща. Или поне ме кара отчасти да разбера системата и как се случват нещата. Много ми е интересно, но не мисля да ставам политик, а засега не зная дали ще ставам и анализатор.

Още нямам големи планове за бъдещето извън спорта. От планове няма смисъл, защото съдбата сама отваря врати пред мен.

 

- Холандците са известни като масови колоездачи. Знаем, че и вие така се движите. Случвало ли ви се е да ви откраднат велосипеда досега?

- Не е краден, макар че там ми казват да го заключвам, за да не ми го откраднат. Питам – ами като е заключен само да не се мърда гумата, аз ще го взема на рамо и пак ще го открадна. А те – не си права, но ако го заключиш, не се краде. И наистина е така, не че вече не се краде и там. Но когато си сложил катинара – не се пипа колелото. Това по-скоро е като послание. Защото има общи колела, които не се заключват, и които хващаш и караш, докъдето имаш работа, и го оставяш, после го взема друг и така. Но се крадат все повече и повече колела и там.

 

- С какви армагани се връщате при идването си от Холандия?

- Винаги нося на тате и мама кашкавал от Холандия, а на Мариян едни известни вафлички, които и на него много му харесват.


Тагове: Мирела Демирева