Националките по борба тренираха с четирикратна олимпийска шамионка


 

Българските националки Тайбе Юсеин, Биляна Дудова и Мими Христова направиха съвместна тренировка със звездата на японската женска борба Каори Ичу по време на лагера си в Окаяма. Четирикратната олимпийска шампионка в категориите до 63 кг и до 58 кг пристигна заедно със съотборничките си от Токийския университет и остана два дни на сбора с българките.
 
"Доста полезна тренировка за нас. Тя е изключителен професионалист. Порази ме отношението й не само към това, което се случва на тепиха, но и извън него. И въпреки, че е толкова титулувана, останала си е изключително земна", каза треньорът Петър Касабов.
 
Каори Ичу е абсолютна рекордьорка по брой титли в борбата, като от световно първенство има 10 златни отличия. След триумфа в Рио 34-годишната азиатка си бе дала почивка, а през декември се върна, за да спечели вътрешното първенство. И се прицели към пето олимпийско злато от Токио 2020.
 
 
Особен интерес домакините проявяват и към световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин. Само преди дни азиатците пуснаха по националната телевизия и филм, който бе заснет за нея.
 
"Интересното е, че японците не се интересуват само от Тайбе Юсеин като шампионка, като звезда на българския отбор, но ги интересува и кой стои зад тези успехи. Така че вниманието към нея и към мен, като треньор на този отбор, е много голямо", добави той.
 
"Обещаха да направят втора серия с Тайбе след олимпиадата", допълни Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията. Днес той се завърна от Япония, където подписа договор за сътрудничество с домакините до 2020 г. Той включва още един лагер в Страната на Изгряващото слънце, като има вероятност и преди самите игри състезателките ни да имат аклиматизационен лагер.
 
От японска страна контрактът бе парафиран от Мазао Омори, кмет на Окаяма, от заместник префекта г-н Сато, както и от Масафуми Кажикава, президент на Асоциацията по борба на Окаяма.
 

 

13-05-2019 15:18

Тагове: Национален отбор борба жени, Тайбе Юсеин, Биляна Дудова, Мими Христова