Награждават върху рециклирани подиуми в Токио


Награждават върху рециклирани подиуми в Токио
Gulliver Photos/Getty Images
11-06-2019 16:00

Подиумите за награждаване на Олимпийските игри в Токио през 2020 година ще бъдат направени от пластмасови отпадъци, събрани от жителите и в морето. Това оповестиха организаторите, които искат да дадат пример в една страна, задръстена от пластмаса.

За изпълнението на тази олимпийска премиера трябва да се съберат 45 тона пластмаса за 100 подиума.

"Мислим, че този проект, който изпраща екологично послание до Япония и останалия свят, ще има голям отзвук", каза пред медиите президентът на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто.

Жителите, които се интересуват от проекта, биха могли да хвърлят използваната пластмаса в контейнери, които ще бъдат инсталирани от четвъртък в над 2000 магазина на местна верига супермаркети.

Проектът включва и отпадъци, които са събрани в океана при операциите за почистване.

Според ООН Япония генерира повече пластмасови отпадъци на човек от населението, от която и да е друга страна с изключение на САЩ. Навсякъде има опаковки от готови за консумация храни и еднократни опаковки за банани.

Организаторите от Токио искат да предложат екологични и устойчиви Олимпийски игри и вече обявиха някои мерки в тази посока.

Медалите на спортистите също ще бъдат произведени от рециклиран метал. Гражданите и компаниите бяха подканени да предоставят електронните си апарати, които са извън употреба (мобилни телефони, стари компютри). Това ще позволи да се извлекат 4100 килограма сребро, 2700 килограма бронз и 30,3 килограма злато.

Униформите на японските спортисти и официални лица също ще бъдат произведени от рециклиран материал от използвани дрехи.


Тагове: Олимпийски игри Токио 2020

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ