Спортисти блестят в чаша капучино


 Спортисти блестят в чаша капучино
Личен архив
28-06-2019 13:39

Списание „Спринт”, брой 7, ноември 2017 г.

Текст: Мая Димитрова

 

Навън вали, а в едно кафене край морето всички се усмихват. Причината? Капучино, поднесено с щипка любов. Колко изтъркано? Не, не, ще се убедите.

 

Във всяка чаша, пълна с изкуство, един барман е оставил част от душата си. Владимир Стоев (29 г.)  превръща на пръв поглед прост ритуал в такава мания, че вече е търсен под дърво и камък, за да изпише някое име върху горещата пяна.

 

Споделя: „Започнах да работя като барман на 22 години. След това реших да спра. В този момент обаче ми хрумна идеята с рисунките по кафетата. Тогава видях как хората се радват на малките неща и нямаше как да се оттегля. Да създавам усмивки, се превърна в наркотик.”

 

Първото му кафе е с образа на Васил Левски. Появява се през 2015 г. и се превръща в хит из социалните мрежи.

Въпреки че голяма част от клиентите му са футболисти, признава, че не е привърженик на най-популярния спорт в света, а на отделни фигури. „Не си падам по бълграския футбол. Харесвам Кристиано Роналдо и Лео Меси. Те са хора, пълни с енергия, които показват, че можеш да постигнеш всичко.”

 

Жените са най-големите му почитателки. Той обаче си мечтае да направи капучино не на някоя красавица, а на успешни спортисти. „Бих искал да изненадам Христо Стоичков. Той е спортистът, на когото най-много се възхищавам. Както и на Димитър Бербатов. За съжаление не съм ги срещал. Радвам се на хъса, с който са стигнали до това ниво.”

 

Ето и някои от историите на Стоев:

 

Връща Гонзо в „Левски”

 

Имах готови шаблони на „Левски” и „Черно море”, които си бях направил сам. Това се оказа голям късмет за мен, защото в кафенето се появи Георги Иванов. Поднесохме на Гонзо капучино с емблемата на „Левски”. Знаех си, че няма как да не го докосне, защото там са най-светлите му години. Зарадва се много. Реакцията е най-хубавото нещо в цялата ми работа. Приятелите му обаче се обърнаха и започнаха да ръкомахат като истински футболни запалянковци. Обясняваха ми, че той вече не е начело на „сините” и съм се объркал. След това реших да му направя и с логото на „Черно море”, за да не стават конфликти. И това беше неочаквано за компанията. Накрая всички бяха доволни.

 

Подкрепя гимнастичка

 

Когато разбрах какво се е случило с гимнастичката Цветелина Стоянова, изтръпнах. Хареса ми каузата да се обединим заради нея. Това беше моят начин да я подкрепя в тази тежка за нея ситуация. Нямах представа защо й се случи всичко това. Не получих никаква реакция от Цвети. Не знам дали изобщо е разбрала за това кафе.

 

Кубрат е сбъдната мечта

 

Кубрат Пулев дойде в заведението с приятелката си Андреа. Адреналинът ми скочи до небето. Изглеждаше все едно излиза на ринга. На Андреа направих капучино с неговия образ, а на него му поднесохме кафе с нейното име. След това видях, че Андреа веднага си е публикувала кафето в инстаграм. Кафето с Кубрат ми донесе най-много популярност. Тогава обаче не ми беше за първи път. Неговият образ се появи върху капучино още когато имаше мач с Владимир Кличко.

 

Григор подлудява фейсбук

 

 

Имаше мач на Григор Димитров, вече дори не си спомням срещу кого се изправи, направих едно капучино и го публикувах в страницата му във фейсбук. За нула време кафето се превърна в хит. Не очаквах такъв интерес. Много ми се иска да го срещна наживо, но досега не съм имал този късмет.

 

Предлагат брак с капучино

 

Един човек дойде и ми каза, че иска чрез моите кафета да предложи брак на приятелката си. Веднага откликнах на молбата му. Написах „Ще се омъжиш ли за мен” в няколко чаши. Момичето прие, беше страхотно.

Преди това имаше друг случай, в който едно момиче ме помоли да й направя капучино с рисунка пръстен. Публикува кафето във фейсбук, отбеляза приятеля си и писа, че чака пръстен. След това той дойде и ме помоли да направя кафе с предложение за брак. Ето колко лесно се случват нещата.

 

Редовен клиент пък използва кафетата за свалки. Когато хареса някое момиче праща на масата й капучино с надпис „Отличен 6”.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ - ТУК