Пожарникар рисува спорт в салати


Пожарникар рисува спорт в салати
16-08-2019 11:43

Текст: Живко Сребрев

Фотография: Личен архив

 

Списание „Спринт", брой 10, май 2018 г.

 

Краставица, маруля, зелен лук, сирене и яйце. Какво може да се направи с тези продукти? Разбира се – салата, и то вкусна. Има един човек, който със зарзавата прави така, че една проста салата да придобие нова и забавна форма – например емблемата на „Берое”. „Готвачът“ е 42-годишният Йордан Петров от Ямбол. Със зеленчуци рисува футболни емблеми.

 

Царевица, моркови, маслини, домати и още много други продукти са основа на произведенията му. Иначе работи като пожарникар на военното училище в Безмер, през уикендите е страничен рефер в долните дивизии и е запален фен на „Берое”. Очаквано първата салата под формата на емблема е в чест на старозагорския тим. Датата е 7 март 2015 година, „Берое” гостува на ЦСКА на „Българска армия“, а на Данчо му предстои операция на менискус. Любимците му печелят 1:0.

 

„Бях решил, ако „Берое” спечели, да направя някаква импровизация. В този момент имах само един корнишон и домат. Представих си корнишона за единицата, а домата за нулата на ЦСКА.“

 

Хрумва му идеята със салатите и докато се възстановява от операцията, усъвършенства и уменията си с ножа. Започва с по-прости салати и малко продукти, докато сега блюдата са все по-многокомпонентни.

 

„Направих още няколко салати за мачовете с „Ботев”, „Литекс” и така до ден днешен. Първо почнах само за мачовете на „Берое”, но отскоро правя и за мачовете от Шампионска лига и Лига Европа, за други спортове и дори за национални празници.“

 

Залага на сезонни и традиционни зеленчуци, както и на различни видове колбаси и млечни продукти в зависимост от символите на дадения отбор. Най-трудната му „рисунка“ засега е емблемата на „Ливърпул”. „Има много елементи и изисква много време за всеки един от тях“, казва Петков.

 

Блюдата, с които най-много се гордее, са макет на стадион „Берое“ и къща на няколко нива в чест на деня на християнското семейство. Негово производство е и красива торта за 100-годишния юбилей на заралии. Футболистите получават подаръка в съблекалнята лично от техния запален фен.

 

 

Имал идея да направи специална салата за голмайстора на „Берое” Мартин Камбуров. Наскоро той вкара своя гол № 200 в елита.

 

„Бях направил салата за Камбуров и тръгнах с нея за стадиона под Аязмото. Оставих я в хладилника на един приятел, но на път за трибуните разбрах, че Камбуров се е контузил и няма да играе. И първоначалният замисъл отпадна. Аз обаче ще му направя нова и на някой от следващите мачове ще му я подаря.“

 

Христо Стоичков е другата голяма личност, която за малко се разминава с шедьовър от „художника със зеленчуци”. Салатата е в чест на мача на звездите, който Камата направи в Стара Загора. Организацията и охраната обаче се оказали проблем за ямболията и  салатата не стига до Стоичков.

 

Не такъв е случаят с Илиан Илиев, който като треньор на „Верея“ гостува в Ямбол и получава дар от местния фен на „Берое”.

 

„Правя много подаръци-салати на приятели. За този сезон имам около 40 подарени блюда. Или пък събирам приятелите и я консумираме в допълнение с някое питие. Даже стана традиция, като ме поканят на гости, аз да правя тази част от менюто. Питиетата? Залагаме на ракийка, бира, вино, а сега в топлите дни и с анасонова напитка. С всичко става, само да е вкусна и да има желание. А и да не се прекалява с количеството.“

 

Данчо променя вкуса на салатата спрямо това дали неговият отбор печели, или губи. Пресен пример е крахът на „Берое” срещу „Лудогорец” с 0:7. Ямболията признава, че в блюдото за въпросния мач е сложил и голяма доза лимон, тъй като загубата е тежка.

 

„И в спорта, и в живота победите и загубите вървят ръка за ръка. Така се получава, че понякога трябва да опиташ и киселия вкус.“

 

Данчо няма намерение да спира с хобито си и сега пред него стои следващата идея – да представи с вкусни салати отборите – участници на световното в Русия.

 

ОЩЕ СНИМКИ СЪС СПОРТНИТЕ САЛАТИ РАЗГЛЕДАЙТЕ - ТУК