Строителят, който играе на световното по ръгби след... покана във Фейсбук


Строителят, който играе на световното по ръгби след... покана във Фейсбук
08-10-2019 11:25

Какво правите, когато повечето ви играчи на определена позиция са контузени и искате да подсилите състава си преди Световното първенство? Много просто, от приятел на приятел разбирате за някого и го търсите във "Фейсбук".

 

Или поне такъв е случаят в националния отбор на Тонга и новия му състезател Сиуа Мeйли. Никому непознат до преди седмици и с работа, свързана с ремонт на покриви, той сега е част от тима за световното първенство.

 

За кратко животът му се обръща и Мейли поема в нова посока, изживявайки детската си мечта.

"Знам, че звучи смешно, но се свързахме с него по "Фейсбук". Имахме криза на позицията хукър и трябваше да намерим някого. Познавайки хора в Кентърбъри, оттам ни споменаха за него", казва Дан Крон, асистент на националния отбор по ръгби на Тонга.

 

Хора от щаба разбират за Мейли, след като преди това са получени откази от други състезатели, които не искали да загубят работата си, за да са част от националния отбор, в който няма да получават заплата. Единственото, което се е знаело за Мейли, е, че той играе ръгби в свободното си време, когато не ремонтира покриви. Никой обаче не познава Мейли или го е виждал как играе.

 

От тима са се свързали с 22-годишния състезател чрез "Фейсбук" и го поканили да тестват възможностите му по време на приятелския мач с Нова Зеландия, където живее Мейли. Тонга губи двубоя със 7:92, но показаното му гарантира място на световното в Япония. Момент, който вероятно състезателят не си е представял и в най-смелите си мечти.

 

"Истината е, че не знам много за това момче. Той вероятно е изненадан, колкото сме и ние. Но няма какво да губим. Нямахме нужните играчи и решихме да хвърлим зара", казва селекционерът Тоатай Кефу.

 

Мейли се мести в Нова Зеландия през 2013 г., когато получава стипендия да учи в гимназия с интензивно практикуване на ръгби. В младите си години той е сред най-добрите, но така и не постига мечтата си. Сега съдбата му се усмихва, като Мейли вече изигра един мач на световното. Той се появи в игра при загубата от Англия, а в следващите си мачове Тонга среща Франция и другия аутсайдер САЩ.

 

dnevnik.bg