Megapari

Стоте нови лица на Фелпс


Стоте нови лица на Фелпс
Gulliver Photos/Getty Images
18-01-2018 10:40

Василен Димитров, СПРИНТ


 Част от величието на големия спортист е да знае кога да се оттегли. Когато все още радва почитателите си с фамозни изпълнения, непосилни за останалите. Разбира се, и с трофеи, а не само с легендата си. Тогава и шансът му да капитализира славата е по-голям. Това прекрасно знае най-великият плувец Майкъл Фелпс, чиято тръпка към състезанието и победата го връща на два пъти в басейна след пенсиониране.


Бащата на едно от най-известните бебета на планетата (Бумър) и с второ на път разбра след олимпийските игри в Рио, че е крайно време да смени приоритетите. Време бе за най-титулувания олимпиец в историята да се посвети изцяло на съпругата си Никол и семейството. Фелпс обаче постоянно разкрива и нови таланти – показва, че всичко, до което се докосне, превръща в злато. Не само водата.


Какви са новите страсти на "пенсионера" от Балтимор?

 

По време на игрите в Рио бе най-издирваният спортист в Гугъл. И това е от обясненията защо световните марки залагат на Фелпс. Заработил през кариерата си 60 милиона долара, продава всичко. Специално внимание заслужава обаче последният му договор.


В подготовката за Рио и на самите игри за първи път той не плува с екипировка на дългогодишния си спонсор. Облече продуктите на фирма, която преди да се свърже с него не беше популярна в плувните среди, а сред водолазите. Но марката направи негова собствена линия, толкова успешна, че общата представа "MP" e като за личен бранд на Куршума от Балтимор.

 

Рекламата на военна игра е сред хитовете.

Паралелът с "Еър Джордан" на Майкъл Джордан идва сам. Плувните шапки, очила, бански на "MP" порят вълните и на българските шампионати.

"Когато обяви последното си завръщане, нямаше производител на бански костюми, който да не го атакува агресивно – разкрива Питър Карлайл, агент на Фелпс. – Най-изкусителната оферта обаче бе за собствената му марка. И за двете страни залозите бяха високи, тъй като преследваха годишна печалба от $ 1 милиард. Майкъл бе изкушен, защото му бе предложена ключова роля за популяризирането на неговия спорт.”


Новобранската марка има достъп до международна мрежа за производство, разработване на продукти и продажби чрез компанията майка "АкваЛунг“. Тя е част от индустриалната газова компания "Air Liquide SA".

Договорът, чийто финансови параметри остават засекретени, е до 2020 г. В бизнеса участие има и треньорът Боб Бауман.

Фелпс не просто печели, а печели и за другите,

инициирайки или включвайки се в благородни каузи. След олимпийските игри в Пекин 2008 основа фондация с вноска от $1 млн. – премията му за осемте титли от спонсора. Първата инициатива беше да обиколи 8 града на САЩ, окуражавайки младите да гонят целите и мечтите си. За 6 години бяха разработени програми по цял свят, включително за деца, болни от синдрома на Даун, подготвящи се за игрите „Спешъл олимпикс“.

През 2010 г. фондацията Michael Phelps Swim School and Kids Health.org прерасна в програмата Boys&Girls Club. Тя учи децата да бъдат активни и да водят здравословен начин на живот, фокусирайки се върху плуването. Обръща се особено внимание върху поставянето и планирането на цели.


Тази година мегазвездата се присъедини към борда на компанията "Медибио", концентрирала се върху диагностиката и лечението на психически заболявания. 

През 2015 г. Фелпс

откри плувна школа в Индия

Тренировъчните методи са същите, извели го до хиляди триумфи. "Искаме да дадем възможност на индийците да се научат да плуват, като впоследствие станат сила в състезателното плуване", заяви Хилари Фелпс, най-голямата от сестрите му.

Един от стабилните източници на приходи в инициативите на Макъл е турнирът по голф Michael Phelps Foundation Golf Classic. Самият той участва в редица събития, свързани с аристократичния спорт. Правеше го още по време на своята активна кариера. Застава редом до звездите от шоубизнеса и на масата за покер.

Заразен от компанията на актьори, сам доби увереност за киното, имайки успешния пример на други плувни титани – Джони Вайсмюлер, Дюк Каханамоку и Бъд Спенсър, чието истинско име е Карло Педерсоли.


Скалата го препитва за лайфгард в "Спасители на плажа"

Дебютът му на голям екран бе през лятото във филмовата версия на култовия сериал "Спасители на плажа". В епизодична роля Фелпс се явява на тестове за спасител. Изпитва го не кой да е, а Дуейн Джонсън-Скалата, който влиза в образа на Дейвид Хаселхоф. Фелпс кандидатства за елитната група от лайфгардове.

 

"Това не ти е детският басейн от Рио", крещи Скалата. Фелпс изтърпява унижението, защото иска да е част от екипа на Дуейн. За всеки случай плувната торпила показва златните си медали от Бразилия.

И все пак Фелпс стои по-добре в рекламите. Направи се на супергерой в клип на новия хит в екшънигрите "Call of duty". Облечен като командос, направо си плаче за покана от Силвестър Сталоун за четвъртата част на "Непобедимите", редом до Арнолд Шварценегер. В играта се действа се от първо лице – през очите на главния герой – със стрелби, взривове и каскади.


Това е трети силен рекламен клип на Фелпс след  края на кариерата му. Преди това торпилата показа и на екран за компанията Intel прословутия си смразяващ поглед, който проработи срещу Чад ле Кло в полуфинала на 200 м бътерфлай. Снима се и в клип за производителя на спортни стоки Under Аrmour.Най-впечатляващата му изява на екран е заснетата през тази година поредица на "Дискавъри" "Великата бяла акула срещу Великия златен". Спуснат в обезопасена клетка, се състезаваше със страховитите хищници. Ясно бе, че двубой на практика нямаше как да има и повечето кадри бяха заснети на едно и също място, но по различно време.

Фелпс не изпуска предаването "Седмицата на акулата′, откакто гледа телевизия. Любопитството му по свирепите морски хищници се превръща направо в обсебване в тийнейджърските му години.


"Shark Week" бе излъчвано винаги по време на голямо плувно състезание. И когато плувците не бяха в басейна, а почиваха в стаите си с високо вдигнати крака, обикновено гледаха това изключително предаване. Лично аз опитвах да науча повече за акулите. Чувствам се толкова свързан с водата, че нямаше как да не усещам като свои събратя акулите“, спомня си Фелпс с усмивка.

И добавя: "На състезание моята максимална скорост бе около 9 км/час. С моноплавник достига 22. Възхищението, което будят в мен акулите, е от начина, по който се движат във водата. При това тези хищници са огромни."


На снимките на Бахамите издържа само 5 минути и пожела да излезе от клетката, за да скъси дистанцията с акула чук. От желание да плува със събратята си в естествената им среда…

Друго? Живее си в Аризона, в палат с пет спални и 6 бани на площ от 560 кв. м и на стойност $2,53 милиона.

 

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images


Тагове: Майкъл Фелпс, голф