Изложба и тържество за 90 години спорт в Университета


Изложба и тържество за 90 години спорт в Университета
bgsprint.com
27-11-2019 07:15

Фотоизложба и тържество ще отбележат днес 90-годишния юбилей на спорта в Софийския университет.

 

В централното фоайе на „Алма Матер“ посетителите могат да разгледат любопитни снимки от историята на спорта и на катедра „Спорт“ в СУ. Изложбата е изготвена и подредена от Департамента по спорт в най-старото и авторитетно висше учебно заведение у нас.

 

През лятото на 1929 година е създаден Спортният клуб към Университета. За това свидетелстват и две прелюбопитни писма от същата година, запазени в архива на клуб „Славия“ и предоставени на Департамента по спорт. Факсимилета и от двете са показани на изложбата.

 

Едното от тях е от 14 юли 1929 година, в което пише: „Студентите от Софийския Държавен Университет се организираха в Студентски спортен клуб при същия, с което навременно запълват една празнота за нуждите на своя студентски живот…

 

Чрез този клуб се стреми да издигне на една висота престижа на физическото възпитание сред нашето студентство и да насади в своите членове здрави и разумни чувства на любов към родината, като ги привикне на самопожертвувание пред нейните интереси.“

 

По-нататък в писмото клубът иска съдействие от „Славия“ – една от най-мощните спортни организации в България тогава, за постигане на целите си.

 

Тържественото отбелязване на юбилея е на 27 ноември 2019 г., сряда, от 18 ч. в легендарния ресторант „Яйцето“ в основната сграда на Университета, в която се помещава Факултетът по славянски филологии. По време на церемонията ще има и награждаване на десетте най-добри спортисти на СУ за 2019 г.

 

Поканени са всички участници в представителните отбори на Университета в различните спортове през годините.


Източник: Николай Кръстев

палмс бет 7спорт