От архива на списание СПРИНТ: Пауър аеробика – впечатли с перфектно тяло


От архива на списание СПРИНТ: Пауър аеробика – впечатли с перфектно тяло
04-01-2020 09:01

 

Гирички и наслада, динамика и красота

 

Текст: Гергана Младенова

Фотографии: Тони Тончев

 

Списание „Спринт”, брой 0, 2016 г.

 

Знаем, заета си, навън е мрачно, стъмва се рано... а и още имаш загар от лятото. Сега е времето да започнеш с малко кардио и разтягащи упражнения, които да запазят лятната ти фигура за целия зимен сезон. И ето - една идея, която си заслужава да бъде обмислена - пауър аеробика (Power Aerobics).

 

Дори и вече да си фен на аеробиката, пауър аеробиката ще промени представите ти за тонус и баланс. Пауър аеробиката е комбинация от ритмични аеробни упражнения за мускулатурата на цялото тяло с много и бързи повторения, често – с гирички по 1 кг. Именно скоростта е това, което я отличава, и което стои зад думата power. Тя е фитнес за укрепване на сърцето, укрепване на мускулите и изгаряне на калории.Тренировката включва загрявка, високо интензивно кардио натоварване, разтягане и разпускане. Всеки път се фокусира върху различни проблемни зони – гръбни, седалищни, бедрени или кормени мускули.

Докато си в залата, се откъсваш от ежедневните проблеми. Тренировката е с музика, намалява нивата на стрес и не е скучна. Сваляш килограми и се забавляваш, ако пък нямаш нужда от сваляне на килограми, забавлението остава. Не става дума за лек ефект, а за съществена промяна на състоянието. Подобрява се координацията на движенията и в такава атмосфера няма място за депресии.

Интересен факт е, че 60 минути на ден физическа активност е необходима , за да работи сърцето ти като по часовник. За съжаление благодарение на човешката пасивност, преумора или мързел повечето хора попадат в продължителен плен на болестите и блокират възможностите си за реализация, щастлив и здравословен живот.

 

На всички ни се е случвало да се събудим с идеята за един час спорт, но в края на работния ден или по време да дългоочаквания уикенд  да ползваме дежурното оправдание „Нямам време да ходя на фитнес“. При по-добра организация и наличие на необходимата информация ще се увериш, че редовните тренировки пауър аеробика дават отличен резултат. И никога не е твърде късно да започнеш да се занимаваш с това. Възрастта и сегашната ти спортна форма не са от съществено значение.


Как да решиш дали това е твоят спорт? Ето три въпроса, които трябва да си зададеш,  преди да се включиш в група по пауър аеробика:


1. Искаш ли да свалиш килограми?


Ако искаш да свалиш килограми, това със сигурност е твоят спорт. Многото повторения и малкото почивки ще ти помогнат да изгориш доста калории. Подобен ефект, но с различен подход и натоварване, са зумбата, спинингът, пауър денс класовете и високоинтензивните интервални тренировки (HIIT).


2. Искаш ли тренировката да акцентира на гъвкавост, баланс или координация?

 

Ако целта ти е по-голяма пластичност или да разтегнеш схванати, възпалени мускули, стегнати сухожилия или стави, решението е йога или пилатес.


3. Искаш ли да имаш впечатляваща стройна и силна физика?


За да накараш хората да се обръщат завистливо след теб, помисли за упражнения, които изискват сила и тонизиране. Body Sculpt и Total Tone са най-подходящите примери.


Пауър аеробиката изисква мотивация, издръжливост и хъс, но скоро виждаш положителен ефект върху живота и здравето си. За постигане на добра форма е хубаво да се комбинира по-леко хранене със спорт и с хапване на качествени неща. Кардио упражненията освобождават енергията, а систематичните занимания разширяват белите дробове, които благодарение на това са в състояние да поемат повече въздух при всяко вдишване.

За да се отървеш от голямо количество мазнини, е необходим именно такъв вид тренировка, който комбинира упражненията за сърдечно-съдовата система с тренировка на мускулите. Пауър аеробиката помага да се придобие пълен контрол над диетата и скоро започваш да се чувстваш по-самоуверена и секси.


Следвайки световните тенденции, пауър аеробиката в България се развива и тренировки се организират редовно и на открито. Те са приятни и повишават нивата на ендорфина и витамин D, доказано ни мотивира да спортуваме още повече, без да усещаме умора. Ето и най-простия пример – паркове и градинки се напълниха със спортни площадки и съоръжения на открито и хората започнаха да се престрашават да ги използват. Правилната нагласа е от ключово значение, когато става въпрос за излизане от залата и спорт на открито.

Влезте във форма и впечатлете всички с перфектно тяло през новата година. Предимството на груповите спортове е, че ще се научите как да изпълнявате правилно всяко едно упражнение и с какво темпо. Ще се запознаете с нови хора и ще се забавлявате.

 

 Не е само за жени!

 

Пауър аеробиката не е само за жени! Но засега малцина мъже се престрашават да се включат.

Може да е компонент към цялостната фитнес програма на всеки спортист. Тя допринася за успеха в спортове като бокс, бейзбол и лека атлетика, където добрата концентрация, динамиката и бързината са от значение.

 

3 ползи от пауър аеробиката:

  • Подобрява стойката и координацията на движенията

  • Укрепва опорно-двигателния апарат

  • Повишава самооценката и подобрява емоционална стабилност.


Тагове: Спринт, архив, пауър аеробика