Тервел Пулев: Подкрепата на хората е безценна


Тервел Пулев: Подкрепата на хората е безценна
LAP.bg
13-01-2020 16:37

Носителят на интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в полутежка категория Тервел Пулев бе награден днес за спортист на месец декември в анкетата на Пресклуб „България“ сред спортните редакции.


След награждаването Тервел Пулев сподели, че особено цени избора на журналистите за спортист на месеца, тъй като той не попадна в класацията за спортист на годината. Причината е, че гласуването за топ 10 на 2019 г. приключи седмица по-рано от мача за интерконтиненталната титла на WBA. Би трябвало да се отложи гласуването за по-късна дата, за да се вземат предвид всички успехи, предложи Тервел, подкрепен от треньора си Михаил Таков.


Професионалният боксьор подчерта, че  подкрепата на хората е безценна и това го радва най-много. Зала „Колодрума“ в Пловдив се пръскаше по шевовете от фенове, дошли да подкрепят Тервел в последния му мач срещу Дешон Уебстър.

 

„Имахме разработени различни варианти срещу хитър, умен противник, който си служеше с глава, с хващане с ръка. Не трябваше да има нараняване. Тервел правеше много добри комбинации“, коментира Михаил Таков. Двамата с Тервел работят за усъвършенстване на стила на играта: „По-бърз, по-силен, по-изненадващ удар се очаква в професионалния бокс. Бърза мисъл и бързи движения едновременно“, каза още специалистът.


Профибоксът през последните години разширява географията си. Ако преди боксът беше предимно САЩ, Англия, Франция, Италия и по-малко бившите социалистически страни, сега Казахстан, Украйна, Узбекистан, България присъстват трайно. Тервел призна, че никога не е мислил по въпроса с колко мача на професионалния ринг би искал да завърши един ден кариерата си. Михаил Таков обаче има пример в това отношение: непобедимият Роки Марчиано от средата на ХХ в. – 49 победи в 49 мача, от които 43 с нокаут.


Тервел Пулев сподели, че няма яснота кога ще бъде следващият му мач. Има вероятност и този двубой да е в България, например през лятото на морето. "Това е хубава идея", смята боксьорът. Той припомни, че в началото на професионалната му кариера е имало недоволни, че се бие със слаби противници. Това е нормално, за да свали напрежението и да навлезе постепенно в тежките срещи, обясни Тервел. Леките категории в бокса по-бързо са развиват, докато при тежките е обратно, поясни треньорът Таков.


Тервел Пулев има двама сина – на 11 г. Калоян и на 3 г. Аспарух. Те не проявяват внимание към бокса, а баткото тренира футбол, стана ясно от думите на татко им. Веднъж обаче, чувайки че по телевизията, говорят за братя Пулеви, момченцата възкликват: „Татко, говорят за нас!“


Източник: Пресклуб България
Тагове: Тервел Пулев, Бокс