Лъвски битки в Берлин


Лъвски битки в Берлин
CEV
10-01-2020 19:01

 

Малинка Димитрова, BGvolleyball.com 

 

Мъжкият национален отбор на България по волейбол отпадна от битката за олимпийска квота след мъжка битка с Германия. "Лъвовете", водени от Силвано Пранди, показаха огромно израстване и страхотна игра на този турнир, като победиха класни съперници в груповата фаза - европейския шампион Сърбия, звездния тим на Франция и амбициозния състав на Нидерландия. 

 

С първите се получи невероятна битка, мнозина смятаха двубоя за обречен и не очакваха да стигнем до целта - полуфинали. Всъщност, волейболистите ни бяха нарочени от разбиращи и не толкова, че няма да излязат от групата още преди надпреварата.

 

 

Че ще опровергаят хейтърите, стана ясно в първия мач от квалификацията - с Франция. "Трикольорите" демонстрираха характер, силна воля, непримиримост срещу традиционно трудния противник. Макар и без най-добрия си диагонал - Стефан Бойер, "петлите" бяха "костелив орех" и не отпуснаха хватката през четири от петте части. Ексцентричният Ървин Нгапет създаваше проблеми на Виктор Йосифов и съотборниците му, но се оказа крайно недостатъчен да ги спре. Както и младият Жан Патри... 

 

Срещу нидерландците нашите излязоха напълно освободени и заслужено взеха успеха. И в този състав имаше звезди, и това пак се оказа без значение. 

 

 

Момчетата на Силвано Пранди заслужиха още повече адмирациите на волейболния свят, след лудия мач със Сърбия. Целта - място на полуфиналите и битка за квотата, бе повече от мотивираща. Нужни бяха само два спечелени гейма, и в крайна сметка ги взехме (макар и след битка). Видяхме, че и "резервната скамейка", както някой беше нарекъл Добромир Димитров, Светослав Гоцев, Розалин Пенчев, Велизар Чернокожев, Теодор Тодоров, Николай Пенчев и Петър Каракашев, може да бъде достатъчно конкурентноспособна, за да отмъсти на "плавите" за пораженията във важни за нас форуми. 

 

Стигаме и до последния двубой... В исторически план България води на Германия със 17:10 победи, като спечели и последния мач - 3:2 в Лигата на нациите през миналото лято. През изминалите 10 години пък балансът ни е 12:10 успеха. Факти, които ни караха да вярваме, че и тук ще успеем да ги преодолеем. Бундестимът обаче бе с голямата си звезда - Джорджи Грозер, който получи контузия в прасеца при успеха над Белгия. След почивка от игра срещу Словения, диагоналът излезе с нови сили срещу "лъвовете" и дори бе най-резултатен. 

 

 

След ключовата битка вероятно възникват много въпроси, теми за размисъл, търсят се дори "виновни" за "неуспеха" на момчетата. И докато много от феновете са щастливи въпреки всичко и са подкрепяли докрай любимците си, други със сигурност си казват "Какво щеше да е, ако...", "Пак сме каръци", "Този нашият късмет", или пък "Пак малко не ни достигна, както с Бразилия"... И сигурно дори се замислят за "проклятието" на двете точки - никой обаче няма нужда от това. Не и точно сега! Няма място за обвинения (към конкретни състезатели), оправдания, хейт и каквото се сетите. Нищо, че след такъв мач емоциите винаги са полюсни. 

 

 

Защото за двама ключови играчи (две от сърцата на отбора) това бе последният мач с националния отбор. Двама герои, запалили не едно и две деца по волейбола, и останали техни идоли в спорта. Мечтата на Теди Салпаров и Виктор Йосифов да окачат обувките след олимпийските игри не се осъществи, това бе последният им шанс за класиране. И със сигурност, те се чувстват не по-малко разочаровани от някои от вас... Но няма как да върнем времето, няма и нищо случайно. 

 

Видя се, че след тях идва достойна смяна, която ще сбъдне съкровената мечта на всички (играчи, щаб, фенове). Не се случи днес, няма да е и догодина. След четири години обаче ще се случи - вярваме в това и ви благодарим за емоциите и тръпката от играта, български лъвове! 

 

 

 


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров
палмс бет 7спорт