Всички "обичат" Васил Божков


Всички
29-01-2020 13:07

Стефан Антонов/сп. Икономист
Cлед като през целия си първи мандат управлението на ГЕРБ волно или неволно утвърждаваше господстващата позиция на бизнесмена Васил Божков на хазартния пазар в България и упорито не допускаше чуждестранни букмейкъри да оперират у нас, днес, изглежда, палачинката се обърна. Със специален законопроект, внесен от депутата и бивш вицепремиер Валери Симеонов, държавата може да забрани на контролираните от Божков "Национална лотария" и "Лотария България" да организират лотарийни игри, ограничавайки бизнеса му единствено до букмейкърска дейност и казина. Инициативата на Симеонов прилича на офанзива по широк фронт срещу Васил Божков, включваща съвместни усилия на публичен и частен ресурс, макар да се представя като съвпадение. Съпротивата на бизнесмена пък минава през опита да се ангажира агитката на неговия "Левски" за протестен натиск над правителството, изкарвайки на светло брутални прийоми на олигархията.

Атаките срещу Васил Божков започнаха през декември 2019 г., когато братята Цветомир и Боян Найденови обявяват, че бизнесменът ги заплашва с убийство. Те заедно с баща си Стефан са собственици на казината "Ефбет" и на онлайн букмейкър със същото име, регистриран в Малта. Освен това са миноритарни партньори на Божков в "Еврофутбол" още от 90-те г. на миналия век. Твърдението им е, че Божков разглежда хазарта като собствена територия и всеки, който иска да печели от залагания в България, трябва да му плаща или да му отстъпи мажоритарен дял от бизнеса си.

В поредица интервюта, включително и пред "Икономист", Цветомир Найденов дава за пример как заявленията им за лиценз за букмейкърска дейност в България с години удряли на камък, но след като допускат Васил Божков като съдружник, при това с 60%, Комисията по хазарта още на първото си заседание им дава зелена светлина. Дружеството обаче така и не започва дейност, защото Божков настоявал да получи дял и в останалия им бизнес.

Отношенията между Найденови и Божков стават нетърпими през първата половина на миналата година, когато, по думите им, бизнесменът ги заплашва за първи път. В следващите месеци братята наемат охрана и се сдобиват с информация, че "Национална лотария" плаща по-малка държавна такса, отколкото трябва (виж карето). "Чували бяхме и преди това, но не ни беше работа да разследваме такава материя. Когато заплахите започнаха, трябваше да направим каквото трябва", обяснява съвпадението Цветомир Найденов.

След близо два месеца мълчание Божков отрече да ги е заплашвал, в интервю за "Свободна Европа": "Малко е тъжно това, иначе щеше да е смешно".

Какво е новото
След публичността на Найденови държавата изведнъж реши да стовари цялата си тежест върху Васил Божков. В момента с делата на бизнесмена се занимават прокуратурата, законодателната и изпълнителната власт, а държавното обвинение започна да претърсва Комисията по хазарта часове след като интервюто на Божков бе публикувано. Според самия Валери Симеонов зад законопроекта му стоят премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Спортният министър Красен Кралев вече започна да прави сметки как ще харчи допълнителните средства, които смята, че тотото ще привлече след закриването на частниците.

Основните насоки в законопроекта са три. Забрана лотарийни игри да се организират от частни оператори. Занапред такива трябва да организира само държавният спортен тотализатор. Освен това билети ще може да се предлагат само в лицензирани обекти, които трябва да са на поне 300 метра от училищата. Проектът въвежда и задължение на настоящите оператори да изплатят всички печалби до края на 2021 година, а докато това стане, да предоставят безусловна банкова гаранция за сумата на дългосрочните награди.

Изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев заяви пред Нова телевизия, че отнемането на основния им актив – лиценза за хазартна дейност, представлява национализация. Според "Нове Холдинг" на Васил Божков със законодателната си инициатива Валери Симеонов и всички, които я подкрепят, "с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес".

Критиките към законопроекта на Симеонов имат два аспекта. Спекулативният, който опитва да подведе обществото, е, че става дума за национализация и че конституцията се нарушава. Това не е вярно, защото държавата не отнема нещо чуждо. Просто забранява лотарийните игри да се оперират от частни субекти. Тя има право да стори това както по силата на собственото си законодателство, така и по силата на европейското, което изрично посочва, че хазартният бизнес е прерогатив на всяка отделна страна членка.

Нескопосаното в законопроекта е видно в останалите текстове. Държавата се намесва в частни договорни отношения и това е нередно. "Националната лотария" се е договорила с победителите в игрите си за погасителни планове, по които на части да изплаща по-големите печалби с години, и ако проектът стане закон, първо той ще действа ретроактивно, и второ, ще създаде ликвиден натиск за "Национална лотария", като не е сигурно дали тя ще може да го посрещне.

Най-спорно обаче е очакването държавното тото да влезе в лотарийния бизнес с летящ старт и да запази интереса към търкането на билетчета.

"Национална лотария" има далеч по-силно развита дистрибуционна мрежа в сравнение с тотализатора. Не на последно място, той няма право да осъществява търговска дейност по закон, което означава, че държавата ще трябва да му построи пунктове", коментира за "Икономист" бивш председател на Държавната комисия по хазарта.

Историческият опит показва, че поне в последните десет години държавата предпочита да затрива държавния хазарт, отколкото да го развива. Във времето, когато Васил Божков не организираше лотарийни игри, държавната лотария бавно се обезличи и първият финансов министър на ГЕРБ – Симеон Дянков, я вля в спортния тотализатор. Той обаче също изостава сериозно по мащаби на бизнеса в сравнение с частните букмейкъри.

"Ако това е истинската цел – да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места, и още куп косвени вреди. И не на последно място – това противоречи на конституцията", коментира самият Васил Божков.

Законопроектът на Валери Симеонов е стихийно внесен и няма оценка за въздействието, а историческият опит показва, че подобни инициативи при ГЕРБ винаги са приключвали трагично. Не на последно място, прилича на много други закони, с които ГЕРБ не желаят да се ангажират, преди да видят обществените нагласи и затова възлагат внасянето им на някой малък коалиционен партньор.

Защо се прави
Според три независими източника на "Икономист" сега се разиграва план, според който първо Васил Божков ще бъде отрязан от бизнеса с лотарии. След година-две, когато стане очевидна неспособността на тотализатора да съхрани и развие създадения пазар, държавата ще отпусне под формата на концесия правото да се печатат билети. Но тогава тя ще е в ръцете на някой по-близък до властта бизнесмен.

Въпросите, които остават без ясен отговор, са защо точно сега Божков се превърна в мишена, както и кои са участниците в атаката. Пред "Икономист" Цветомир Найденов отрече категорично той с брат си и семейният бизнес да са част от заговор срещу Божков, а единствено са показали, че не плаща пълния обем на дължимите данъци.

Източници на "Икономист" не изключват правителството да е получило и намек от чужбина, че е време да се ограничи влиянието на Божков, след като братя Найденови са сезирали няколко западни посолства за случващото се.

Според два източника, както и според самия Васил Божков, причина за атаките са атрактивността на бизнеса и склонността на близки до управляващите бизнес кръгове да си искат дял от успешни фирми или направо да ги заграбват. "След семействата Арабаджиеви и Баневи, след Миню Стайков, дойде и редът на Васил Божков. Отне малко време да се подготви атаката, но виждаме, че тя се привежда в действие", коментира единият от източниците.

"Искаме да го заграбим – това е положението. Колко бизнеса са заграбени досега, не знаете ли?" - посочва самият Божков в интервюто за "Свободна Европа".

Противно на някои слухове, Божков не смята, че атаката идва от бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Веригата на Пеевски "Лафка" е сред водещите дистрибутори на лотарийни билети и ако лотарията се затвори или разпространението се ограничи, компанията ще загуби.

Странични изводи
Първата публична реакция на Васил Божков бе да се срещне с организациите на привърженици на футболния клуб "Левски", който бизнесменът притежава от една година. Според присъствали на срещата бизнесменът ги е предупредил, че ако му се отнеме бизнесът с лотарията, той няма да може да подкрепя клуба. Освен това е поискал феновете да се организират с група от 10 хил. души, за да поговорят с премиера.

В интервюто Божков отрича да е искал няколко хиляди души да се организират на протест, но не и че ги е призовал да разговарят с премиера, който не му вдигал телефона си.

Самият модел, при който хазартният бизнес използва "хранениците" си за натиск над държавата, обаче е притеснителен. До редакционното приключване на броя в сряда, преди втората среща на Божков с представители на агитката, натискът беше стигнал до искане за оставка на спортния министър Красен Кралев. Преди две години Валери Симеонов за първи път поде атака срещу лотариите на Васил Божков с разумното искане да се ограничи масовата тв реклама на тези игри, превърнали стотици хиляди българи, предимно слабо образовани и с ниски доходи, в машини за търкане на талончета. Но в крайна сметка се спря. Тогава освен собствена публична кампания Божков е потърсил помощта и на семейство Найденови, като ги е помолил да поискат подкрепа от отборите и федерациите, които спонсорират. И те са приели.

Такъв тип натиск се описва от изследователя на олигархичните режими Джефри Уинтърс. В книгата си "Олигархия" той дава за пример как срещу няколко десетки милиона олигарси в Азия могат да изкарат до 100 000 души на протест. Уинтърс описва модел на цивилна олигархия, при който конкретни бизнеси са резервирани за отделни кланове.

Част от проблема е и зависимостта на медиите. Нито една национална телевизия още не е изследвала в дълбочина конфликта между Васил Божков и семейство Найденови, причините за възникването му и защо и как държавата е ощетена от неплащане на данъци. А размерът на твърдените като спестени данъци е десетки пъти по-голям от общата стойност на имотите на всички политици, подали оставки вследствие на Апартаментгейт.

От намеците на Васил Божков в интервюто му за "Свободна Европа" става ясно, че Нова телевизия получава десетки милиони левове под формата на рекламни приходи от "Национална лотария". "Лотария България" пък има договорни отношения с другата голяма частна телевизия – bTV.

Какви данъци плаща лотарията и защо
Съзнателното плащане на по-ниски задължения от страна на "Национална лотария" произлиза от нескопосано написан текст в Закона за хазарта и погрешното му тълкуване от страна на Държавната комисия по хазарта. Вратичката започва да се отваря през есента на 2013 г., когато по предложение на депутати от БСП и ДПС е създаден нов режим. Онлайн букмейкърите ще плащат не данък, а държавна такса в размер на 20% от разликата между събраните залози и изплатените печалби. За разлика от тях букмейкърите, които събират залози в пунктовете си, ще плащат 15% върху приходите от залозите. Допуска се и алтернативно облагане с 20% върху приходите от такси и комисиони за игрите, в които се събират такси и комисиони (чл. 30, ал. 3., второ изречение).

Година по-късно, след като ГЕРБ вземат властта за втори път, народните представители от партията Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия) и Диана Йорданова (днес заместник-председател на Комисията за финансов надзор) включват лотарийните игри в чл. 30, ал. 3.

Частните лотарийни оператори решават, че няма да плащат 15% върху събраните приходи, а ще плащат 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби. Причината? Третират печалбата си като комисиона. Така, при положение че лотарията връща под формата на награди 60 – 65% от приходите си, тя задържа като печалба 35 – 40% от стойността на продадените билети. И нарича тази печалба "такси и комисиони", като плаща 20% върху нея. 20 процента от 35-40 на сто от приходите означава, че операторът плаща ефективно 7 – 8% от общата сума на продадените лотарийни билети.

В същото време Българският спортен тотализатор внася в бюджета 15% от сумата на продадените билети, или почти двойно повече.

Според експерти по хазартно законодателство ДКХ незаконно е допуснала частните лотарии да се възползват от текстовете, защото такси и комисиони означават нещо съвсем друго. Например, ако конкретна група играчи решат да играят помежду си, залозите им ще са законни само ако се направят в казино или игрална зала. И за самото предоставяне на терен в лицензирано казино или игрална зала обектът взема комисиона, за която отчита на държавата 20%.

Според директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев (която в момента проверява Държавната комисия по хазарта, ДКХ) този тип облагане е спестило на частните оператори 210 млн. лв. от 2014 до 2019 г., като до края на проверката сумата може да набъбне значително. Проверката е установила, че има решение на ДХК, с което се допуска частните оператори да представят оперативната си печалба като такси и комисиони.палмс бет 7спорт