Клеман Ноел спечели слалома в Шамони, Алберт Попов отпадна


Клеман Ноел спечели слалома в Шамони, Алберт Попов отпадна
08-02-2020 15:23

22-годишният французин Клеман Ноел записа третата си победа през сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като спечели слалома в Шамони и зарадва 20 хиляди местни привърженици на зимните спортове. Ноел завърши с общо време 1:41.47 минути и остави зад себе си изненадващите подгласници Тимон Хауган (Норвегия) с пасив от 0.21 секунди и Адриан Пертъл (Австрия) с 0.31 секунди изоставане.

 

С 24-и стартов номер Алберт Попов завърши 21-ви първия манш с изоставане от 1.89 секунди от лидера Даниел Юл. Много от големите имена изпитваха сериозни проблеми с трасето, чийто втори манш бе подготвен от треньора на австрийския състав. Най-сериозният отпаднал още след първото спускане бе един от фаворитите за големия кристален глобус Хенрик Кристофершен. Норвежецът остава начело в класирането на слаломистите, но вече само с 2 точки аванс пред Ноел.  

 

 

За съжаление, второто спускане на Попов завърши с фатална грешка точно преди втората междинна контрола. Българинът се опита да атакува рано вратите и да ги преодолява максимално близо, но мина през двойна такава и загуби равновесие. По това време той имаше аванс от 0.09 секунди пред временния лидер Федерико Либераторе. Така той стана един от многото (деветима) състезатели, отпаднали във втория манш, включително местният любимец Алекси Пентюро, друг фаворит - Стефано Грос, както и лидерът от първия манш Юл. 

 

В Световната купа досега Попов е регистрирал 12-о място във Вал д’Изер, 50-о в Алта Бадия, 18-о в Мадона ди Кампилио, 13-0 в Аделбоден и 19-о в Шладминг. Във Венген той също направи грешка и отпадна от сметките във втория манш. 

 

Топ 3 в класирането на слаломистите води Кристофершен с 552 точки, следван от Ноел с 550 и Юл с 450. За Световната купа норвежецът е начело с 877, втори е Пентюро с 822 и Александър Омод Килде на трета позиция с 820.

 


Тагове: Клемент Ноел, Алберт Попов, Световна купа ски алпийски дисциплини