Мартен Фуркад завърши по шампионски


Мартен Фуркад завърши по шампионски
GettyImages
14-03-2020 15:34

Мартен Фуркад завърши по шампионски последния си старт в Световната купа по биатлон. Легендарният фарнцузин, който снощи обяви, че слага край на състезателната си кариера, спечели преследването в Контиолахти. Там, където преди 10 години записа първата си победа. 

 

Фуркад стартира от втора позиция, направи 3 грешки и финишира с 2.9 секунди пред сънародника си Кентан Фийон Майе, който пропусна две мишени. Трети е друг французин - Емилиен Жакилен, с 4 грешки, на 4.5 секунди. 

 

Четвърти финишира Йоханес Тингес Бьо от Норвегия. Тази позиция бе достатъчна за Бьо, за да спечели за втора поредна година Световната купа. Норвежецът събра 913 точки, Фуркад завърши с 911. Йоханес взе и малката световна купа в масовия старт. 

 

Пети в днешното преследване е Арнд Пайфер от Германия, шести - Ерленд Бьонтегард от Норвегия. 

 

Българите Владимир Илиев и Красимир Анев, които имаха право да участват в преследването, не стартираха. 

 

Това бе последният старт от Световната купа при мъжете. 

 

Емилиен Жакилен спечели малката световна купа в дисциплината преследване с 232 точки, пред Мартен Фуркад и Фийон Майе с по 230 т. 

 

България завърши на 15-о място в класирането по нации, което означава, че и през следващия сезон ще може да участва с по четирима състезатели в индивидуалните стартове. Очаква се Красимир Анев да обяви официално, че слага край на кариерата си. Той вече стори това във Фейсбук. 


Тагове: биатлон, световна купа по биатлон в Контиолахти, Мартен Фуркад