Megapari

Цената на медала


Цената на медала
Снимка: Getty Images
29-01-2018 14:10

Ваня Николова, СПРИНТ

 

Красимир Анев спечели два медала на европейското първенство по биатлон, което се проведе в Риднау-вал Ридана (Италия). Самоковецът взе бронз в спринта, а в преследването се изкачи с една позиция и завоюва сребърен медал.

 

Мнозина може би омаловажават постиженията на българските биатлонисти на европейския шампионат, но отличията са ценни по няколко причини.

 

Първата и най-важната, заради която България има представители на първенствата на Стария континент, е свързана с финансирането за следващия сезон. Според наредбите на ММС предно класиране и медали на европейски шампионат осигуряват добър бюджет. От години има дискусия по тази тема, тъй като, както е известно, в биатлона конкуренцията на подобен форум не е на най-високо ниво.

 

Факт е, че на европейското първенство не участват най-добрите в света представители на Франция, Норвегия, Германия... Но успехите на Красимир Анев сега, както и на Владимир Илиев миналата година, са постигнати с цената на много усилия и труд. Припомняме, че европейската титла на Илиев през миналия сезон му позволи да влезе в десетката на България за най-добър спортист за 2017 г.

 

Начинът, по който Анев спечели двата медала тази година, заслужава внимание. Българинът записа две чисти стрелби, в спринта и в преследването. За Краси тези стартове бяха важни не само заради бюджета, но и като генерална репетиция преди олимпийските игри. Той не започна добре сезона. Беше болен, след това имаше проблем с очите и в първите три кръга на Световната купа преди Нова година не успя да покаже най-доброто. Анев пропусна състезанията от Световната купа в Оберхоф, тъй като тогава програмата му включваше подготовка на Белмекен.

 

В следващия кръг – в Руполдинг, той записа най-доброто си класиране за сезона – десето място в индивидуалната дисциплина, което му даде възможност да участва и в масовия старт (22-о място). Добрата новина за Краси от началото на годината е, че е постоянен в изявите си. Преди дни треньорът му Георги Фъртунов се оплака, че самите ски на Анев не са качествени, което му е попречило за още по-добри класирания. Дано двамата да успеят да намерят най-добрите ски, да запазят тази форма, а защо не да я подобрят за олимпийските игри.

 

За съжаление лошата стрелба на Владимир Илиев от началото на сезона го лишава от добри класирания. Той е много бърз по трасето, но стрелбата е слабото му място.

 

След десетина дни започва най-важното състезание за годината – олимпийските игри в Пьончан. Клишето гласи, че всички заминават за "добро представяне". Ако трябва да конкретизираме, място в топ 10 определено ще бъде успех за родните биатлонисти, както в индивидуалните дисциплини, така и в щафетата. 


Тагове: Красимир Анев, биатлон, европейско първенство по биатлон в Риднау-вал Ридана