Уинбет

Ансамбълът получи най-високата оценка в историята на художествената гимнастика


Ансамбълът получи най-високата оценка в историята на художествената гимнастика
БФХГ
26-03-2021 23:39

Ансамбълът на България получи рекордна оценка за съчетанието си с пет топки и поведе в класирането за многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изиграха много силно композицията си и получиха изключително високата оценка от 44.150 точки, от които 35.100 за трудност и 9.050 за изпълнение. Така възпитаничките на Весела Димитрова се класираха за финала на пет топки, който е в неделя.

 

Оценката от 44.150 точки за българския ансамбъл е най-високата, присъждана до момента в историята на художествената гимнастика.

 

На второ място е отборът на Япония с 37.700 точки, а на трето Азербайджан с 37.450 точки.

 

В топ 6 са още Русия 35.950 точки, Беларус с 35.750 точки и Германия с 34.400 точки.

 

60 индивидуални гимнастички и 11 ансамбъла от 37 държави участват в престижната надпревара.

 

По-рано днес Боряна Калейн поведе във временното класиране при индивидуалните изпълнителки след приключване на квалификациите на обръч и топка.

 

Официален гост на състезанието е Моринари Ватанабе, президент на ФИГ, който похвали организаторите за отличния начин, по който са се справили с осъществяването на това състезание във време на пандемия. Той пожела успех на всички на чист български език, а кметът на София Йорданка Фандъкова официално откри Световната купа в София.

 

В събота състезанието продължава от 10.00 часа с вторите два уреда при жените - бухалки и лента, след което ще станат известни призьорките в многобоя и финалистките на четирите уреда, а ансамблите ще играят съчетанията с три обръча и два чифта бухалки.


Източник: monitor.bg
Тагове: художествена гимнастика