Уинбет

Треньорът на щангистите Иван Иванов: Елитен спортист не се става със средно положение


Треньорът на щангистите Иван Иванов: Елитен спортист не се става със средно положение
01-05-2021 12:56

 

Вдигането на тежести е основен спорт в олимпийската програма. Държи един от най-високите рейтинги на форума под петте преплетени кръга. Движенията от щангите се използват при подготовка при почти всички спортове. Защо тогава залите по щанги са празни, а на уредите във фитнеса в пикови часове се редят по няколко човека?

Отговорът пред телевизионното образователно студио на НСК Олимп „Ще се срещнем на върха“ дава Иван Иванов – треньорът на националния отбор, олимпийски шампион от Барселона’92.

 

„Тази тенденция е валидна за много места по света. При фитнеса е приятно. Правиш го доброволно. Можеш да поспреш. Когато захванеш професионално, не можеш да спреш и да се откажеш. Въпреки всичко 190 държави са членки на международната федерация по вдигане на тежести. Това е добър показател“, споделя Иванов.

 

 

49-годишният шумналия е четирикратен световен и петкратен европейски първенец. Начело на представителния отбор е от 2011 г. А на последното континентално първенство в Москва мъжкият ни тим завоюва отборната титла.

Това е най-доброто класиране на страната от 17 година насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев.

 

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпийските игри в Токио това лято.

 

Средно положение няма

Иванов споделя, че във вдигането на тежести една седмица без тренировки е пагубна. „Навремето треньорите ни учеха, че ако почиваш един ден, се връщаш три назад. С два дена почивка изоставаш с три. И така прогресивно…. Или тренираш или не тренираш. Средно положение няма“, обяснява Иванов.

 

В гоненето на високите цели за него е важно да доближи състезателната атмосфера максимално до състезателната. Преди европейското първенство в Москва пресъздал в Асеновград за състезателите си в детайли бъдещия форум.

Направил го с голям подиум. С обявяване на първоначалната тежест. Състезателите вдигат по трика. Има монитори, публика, говорител.

 

„Така щангистите можеха да усетят тръпката от самото състезание. Щяха да се притесняват по-малко. Защото трите опита са си три опита. Провалиш ли се, всичко приключва“, обяснява Иванов.

 

Той следва стриктно системата на Папата на щангите Иван Абаджиев, добавяйки иновациите на другите треньори, от които се е учил.


„Максимално тренираме и доближаваме само това, което ни предстои на състезания. Правим многократни репетиции, за да се подготвим физически и психически.

Прилагам допълнителни упражнения и където грешим следват корекции. Движението се прави на части. Целта е да се сглоби цялото упражнение.

 

Най-голяма трудност

За Иванов, който е работил в спартанска обстановка през цялата си кариера, най-голямата трудност е да създаде дисциплина.

„За съжаление това качество в много от състезателите липсва. Някой път се повишава тон, само и само да има дисциплина. Без нея няма как нещо да се случи. Използвам доказана методика, въведена Иван Абаджиев. Лошото е, че не може да бъде практикувана, както беше навремето. Много са причините. Поколенията се различни. Влияят им социални мрежи, какво ли не. Самият начин на живот е коренно различен. Всичко е комерсиално. Никога не ни минаваше през главата, че на всяка цена ще се стремим към много пари. Тогава просто исках да бъда като най-добрите. Комерсиализацията е хубаво, но звездната болест и погубва.“

 

Уроците на Абаджията

 

„Като състезател имах пререкания с Иван Абаджиев, но на професионална основа. Не в личен план. За да се достигне до тази система, Абаджиев първо е използвал всичко върху себе си още през 50-те. Достигнал до нещо невероятно. Не познавам, човек, който да не  използва методиката му. Той въведе двуразовата тренировка, после и триразовата, отпаднала с времето. Рисуваше прекрасно. Слушаше класическа музика.“

 

Образователното предаването „Ще се срещнем на върха” се излъчва два пъти в месеца ( през една седмица) в сряда вечер от 20:00,  на живо в канала ни във ФБ:

https://www.facebook.com/nskolimp и Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos , където зрителите може да задават своите въпроси към нашите гости като коментари под Live видеото.

 

Социални мрежи:  

 

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos  

 

Facebook: https://www.facebook.com/nskolimp

 

Website: http://www.pluvane.com

 

Instagram: https://www.instagram.com/nskolimp  

 палмс бет 7спорт