Уинбет

Илияна Димитрова: В България търсят спортния психолог в последния момент


Илияна Димитрова: В България търсят спортния психолог в последния момент
03-11-2021 11:42

 

Спортните резултати зависят от стабилната психика. Има много състезатели, които са безспорни таланти, но се представят на посредствено ниво. Разтревожен е, че в тренировъчния процес състезателят е безупречен, уникален, добре се представя. На самото състезание обаче той не може да покаже половината от този капацитет. Защото има разлика от това да притежаваш умения и да ги приложиш на практика. Спортната психология работи точно за това.

 

Обяснението е на специалиста в тази област Илияна Димитрова. Прави го в епизод №11 на образователно студио на НСК Олимп „Ще се срещнем на върха“. Илияна Димитрова е завършила клинична и консултативна психология в Софийски университет „Климент Охридски“  и спортна психология в НСА „Васил Левски“. Тя е когнитивно-поведенчески психотерапевт и хипнотерапевт. Работи на свободна практика и в футболния отбор на „Локомотив“ (Пловдив), както с деца, юноши и мъже и жени.

 

Трябва ли треньорът да чака до определен момент, за да се намеси спортният психолог?


В България спортният психолог е търсен в последния момент, когато има натрупани загуби. Когато има някакъв проблем. Когато нещо се случва. Това не е правилно. За мен спортният психолог трябва да работи непрекъснато със състезателите, за да има някаква стабилност в работата.

 

Ако веднъж или два пъти се работи с даден състезател, ще има ефект, но той няма да е стабилен във времето. Защото даденият състезател има изградени модели на поведение и мислене. И съответно, когато се мине известен период от време, те се връщат със задна дата.

 

От каква възраст да се започне работа със спортен психолог


Най-малката възраст в школата на „Локомотив“ е 10-годишни деца. Треньорите ме търсят и за по-малки, виждайки че детето има някакви затруднения. Когато е тревожно. Когато разберат, че нещо се случва в семейната среда, семейната динамика. Съответно тя влия върху тренировъчния и състезателен процес.

При най-малките често работя със страховете им. Например треньор, който ми казва: Имам проблем с дете, което на всеки турнир иска родителите му задължително да са с него в една стая. Това е проблем.


Предстартови състояния

Предстартовите състояния може да бъдат сухота в устата, треперене на тялото, дискомфорт в стомаха, позиви за уриниране, обща тревожност. Състезателят казва, че му се подкосяват краката. Не е речено, че спортистът трябва всичките да ги усеща. Работи се за тези състояния. При грешки. Работи се за вътрешния диалог, какво състезателят казва на себе си. Посредством психологически техники се променя нагласата, сменят се и усещанията. Работи се за изграждане на волеви качества, целеустременост, смелост, хъс, борбеност. Емоционален самоконтрол.

 

 

Умствена издръжливост


Тя е разковничето, което поддържа резултата висок. Успява да задържи състезателя на високо ниво в спорта. Това е умението да се устиска на напрежението, на емоциите, на трудностите. Психиката е в основата. Психиката е фундаментът. Тя е предпоставката не само в тренировъчния процес, но и на състезанията. Треньорът трябва да познава характерът на своето дете.

 

Как да се предпазва от прегаряне


Това е много актуална напоследък тема. От прегаряне страдат не само състезателите, но и техните треньори. Нужно е да се направи балансов модел, работата е цялостна и завършена да се работи едновременно с треньори и състезатели. Ще се види как тези състезатели са предимно в дейността. Буквално. Тренировки, допълнително тренировки, училище, курсове и какво ли още не.

 

Днешните деца често ги съжалявам. Те нямат време за абсолютно нищо. Не е нормално да нямат време за игра. Да се скъсват от училище и тренировки. И в един момент идва прегарянето. Тогава трябва да се направи точно обратното. Човек трябва да знае това нещо, което зарежда батериите. Винаги препоръчвам на състезателите да измислят три неща. Това може да бъде някакво хоби, например.

 

За колко неща да мислим преди старта


Преди старта най-важното е овладяването на предстартовите състояния. Ако има сърцебиене, треперене, дискомфорт в стомаха, те пречат на представянето. Трябва да има контрол върху тези усещания.

Образователното предаването „Ще се срещнем на върха” се излъчва два пъти в месеца (през една седмица) в сряда вечер от 20:00 часа, на живо в канала ни във ФБ:

https://www.facebook.com/nskolimp и Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos , където зрителите може да задават своите въпроси към нашите гости като коментари под Live видеото.


Социални мрежи: 

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos  

Facebook: https://www.facebook.com/nskolimp

Website: http://www.pluvane.com

Instagram: https://www.instagram.com/nskolimp  

Минали предавания:

Еп. 1 „Ще се срещнем на върха” с Йордан Йовчев:  595s">

Еп. 2 „Ще се срещнем на върха” с Нешка Робева:

8mqnZzF8">

Еп. 3 „Ще се срещнем на върха” с Антъни Иванов:

3s">


Еп. 4 „Ще се срещнем на върха“ с проф. Юлиан Карабиберов:Еп. 5 „Ще се срещнем на върха“ със Станка Златева:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR29ydkQvrNOZADPLFFe30CMOHpanYfLbTBU81XS_n4AEJ6RQOS6CF2yIQ0&v=fz07Rsl1464&feature=youtu.be


Еп. 6 „Ще се срещнем на върха“ с Румяна и Свилен Нейкови:

Еп. 7 „Ще се срещнем на върха“ с Ивайло Иванов:

 

Еп. 8 „Ще се срещнем на върха“ с Иван Иванов:

 

Еп. 9 „Ще се срещнем на върха“ с Владо Николов:

 

Еп. 10 „Ще се срещнем на върха“ със спортния психолог Иван Иванов:


Тагове: на върха, Олимп, спортна психология, Илияна Димитрова
палмс бет 7спорт