Бъдещето на руските спортиисти за Пьончан 2018 ясно през декември


Бъдещето на руските спортиисти за Пьончан 2018 ясно през декември
17-11-2017 15:26

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) ще обяви окончателното решение за участието на Русия на Зимните олимпийски игри в Пьончан на 6 декември. Това съобщи пресслужбата на МОК след многобройни запитвания.

Заседанието на Изпълкома на МОК ще се проведе на 5 и 6 декември в Лозана.

"Решението за участие на руски спортисти на игрите ще бъде взето от изпълнителния комитет, въз основа на отделните комисии", гласи съобщението.

През юли 2016 г. МОК нареди две независими комисии да направят разследване по резултатите на доклада "Макларън". Той установи системно използване на допинг от руски спортисти, подпомагано чрез програма от държавата. В момента комисиите ръководени от Денис Осуалд и Самуел Шмид трябва да представят резултатите от своето разследване. Комисията "Осуалд" проверява отново всички положителни проби, а "Шмид" разследва участието на служители на Министерството на спорта в прикриването на допинг нарушения.

Въз основа на резултатите от тях МОК ще вземе решение за участието на руския отбор на Олимпийски игри. Съществува вариант да спортистите да получат разрешение отново да участват под неутрален флаг, както се случи на световното първенство по лека атлетика. Министърът на спорта на Русия Павел Колобков обаче категорично отрече подобна възможност.

В четвъртък Съветът на Световната антидопингова агенция (УАДА) отказа да възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Президентът на МОК Томас Бах каза, че това няма да повлияе на решението за руските спортисти.


Тагове: Русия, Допинг, ЗОИ 2018

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ